Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Een zorgverlener moet dagelijks behandelkeuzes maken, óók als het bewijs zwak is'

Door Dietske van der Brugge 

Prof. dr. Daniel Abramowicz

De European Renal Best Practice (ERBP) group heeft een omvangrijke set aanbevelingen voor de nefrologische en transplantatiezorg samengebracht, alle voorzien van een ranking die het gewicht van het bewijs aangeeft. De aanbevelingen zijn in meer dan 15 talen verschenen in tal van vakbladen, maar ook in handzame brochures en als gratis downloads. Over dit mooie staaltje Europese samenwerking vertelde Daniel Abramowicz, nefroloog in het Universiteits Ziekenhuis in Antwerpen, op het ERA-EDTA congres.

Abramowicz is binnen ERA-EDTA actief als voorzitter van de werkgroep Transplantatie, en hij maakte deel uit van de ERBP group voor transplantatierichtlijnen. 'Zorgverleners staan elke dag voor keuzes, over tientallen onderwerpen. Ook als de evidence over dat onderwerp zwak is, moet je knopen doorhakken.' De zorgverlener die dan tóch een keuze moet maken wil weten: wat zouden experts doen in deze situatie? Dat geldt voor onderwerpen waar weinig kennis over beschikbaar is, maar evenzeer voor de issues waarover kennis snel gedateerd raakt. Abramowicz noemt als voorbeeld de vraag of een patiënt die HIV-positief in aanmerking kan komen voor transplantatie. Tien jaar geleden zou het antwoord 'nee' zijn geweest. Nu kan zo'n vraag al genuanceerder worden benaderd. Wanneer wel of niet, wat zijn de voorwalarden en toetsingsvragen in deze casus?

De ERBP heeft zijn taak om aanbevelingen te doen opgenomen met een strikte werkwijze: per thema heeft de ERBP een werkgroep ingesteld die vragen inventariseerde en prioriteerde. Vervolgens werd per vraag literatuurstudie gedaan en een kritische beoordeling van de beschikbare evidence gemaakt. Dat leidde tot aanbevelingen, met een gradering van de kracht van de onderbouwing die bestaat voor de betreffende aanbeveling. Daarna hebben de leden van ERBP een vergelijking gemaakt met andere bestaande richtlijnen en hebben ze suggesties voor verder onderzoek geformuleerd.

Op het gebied van transplantatie zijn 112 aanbevelingen geformuleerd. Abramowicz: 'Elke zorgverlener is van harte uitgenodigd de aanbevelingen te downloaden van de Oxford Journals-site. We hopen dat zij er steun van ondervinden in het bieden van de beste zorg aan hun patiënten.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-06-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier