Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IJzercitraat beheerst bloedarmoede en fosfaatspiegel bij nierpatiŽnten

Door Dietske van der Brugge 

Een van de 'late breaking clinical trials' die op het ERA-ADTA congres zijn gepresenteerd is een fase II-studie naar het gebruik van ferrocitraat als fosfaatbinder. Met als nevendoel: gelijktijdig de ijzervoorraad aanvullen bij nierpatiŽnten die nog niet in dialyse zijn. In de studie zijn 149 deelnemers geÔncludeerd met gevorderde nierschade, waarvan de helft een placebo gebruikte. De effecten die de onderzoekers in de groep patiŽnten die ferrocitraat gebruikte gezien hebben, zagen zij niet of nauwelijks in de placebogroep.

Een veel voorkomende complicatie bij chronisch nierfalen is een te hoge fosfaatspiegel in het bloed. In een West-Europees dieet is de gemiddelde dagelijkse inname van fosfaat 800 Ė 2000 mg. Een groot deel daarvan wordt opgenomen in de dunne darm. Wanneer iemand aan nierfalen lijdt functioneert de fosfaathuishouding niet goed; het overtollige fosfaat wordt niet meer door het lichaam uitgescheiden. Deze toestand van hyperfosfatemie correleert bij dialysepatiŽnten met toename van het risico op vroegtijdig overlijden.

Fosfaatbinders zorgen ervoor dat het overtollige fosfaat wordt uitgescheiden omdat de darmen het niet meer kunnen opnemen. Daarnaast hebben patiŽnten met chronisch nierfalen vaak bloedarmoede doordat hun nieren onvoldoende EPO aanmaken. Dat geldt ook als zij (nog) niet dialyseren. De situatie wordt er niet beter op doordat zij ook vaak ijzertekort hebben als gevolg van te weinig inname met de voeding, gestoorde ijzeropname in de darm en Ėzeker bij mensen met een ernstige nierfunctiestoornis- stoornis van de afgifte van opgeslagen ijzer aan het lichaam.

Wanneer patiŽnten eenmaal in dialyse zijn treedt bovendien regelmatig bloed- en ijzerverlies op tijdens de behandeling. Meer dan 60% van de nierpatiŽnten heeft een ijzertekort. Volgens de KDIGO richtlijnen is de eerste behandeloptie intraveneuze toediening van ijzer; bij aanhouden kan een ESA (erytropoŽse-stimulerend middel) worden gebruikt. Met het gebruik van ijzercitraat als fosfaatbinder slaat de patiŽnt twee vliegen in ťťn klap, zo suggereert de multicenter ferrocitraatstudie van Denver Nephrologists, North-Shore LIJ Health Systems, Keryx Pharmaceuticals, Nortwestern University Chicago en Stanford University.

Volgens de dubbelblind placebo-gecontroleerde studie van Block et al. reduceert ijzercitraat het serumfosfaat bij nierpatiŽnten die (nog) niet dialyseafhankelijk zijn. In 12 weken zagen de onderzoekers een terugloop van 1,5 naar 1,3 mmol/l gerealiseerd. Hoewel 1,5 mmol/l nog op de grens van normaal is, loopt het risico op sterfte bij nierpatiŽnten duidelijk verhoogd boven een waarde van 1,3 mmol/l.

Tegelijkertijd zorgt ferrocitraat voor aanvulling van de ijzervoorraad, een kleine stijging van het hemoglobinegehalte (van 6,5 naar 6,8 mmol/l), zonder intraveneuze ijzertoediening of ESA's. Dit dubbele effect heeft voordelen: het bespaart kosten en de belasting die de patiŽnt ervaart door medicatie wordt minder. Dat laatste kan een gunstig effect hebben op de therapietrouw. Aan deze studie hebben alleen patiŽnten deelgenomen die, hoewel ze gevorderde nierschade hadden, maar in beperkte mate te hoge fosfaatspiegels, bloedarmoede en ijzertekort hadden. Of hetzelfde effect bereikt kan worden bij patiŽnten met grote afwijkingen in deze waarden, zal nog onderzocht moeten worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-06-2014 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier