Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verminderde kans op tweede transplantatie is onterecht

Door Albert de Vreede 

Veel patiënten op de wachtlijst voor transplantatie zijn al een keer eerder getransplanteerd. In de Verenigde Staten keken onderzoekers bij bijna 50.000 van deze patiënten of het verloop van de eerste transplantatie van invloed was op het opnieuw op de wachtlijst komen. Statistisch bleek de kans om opnieuw op de lijst te komen minder te zijn als er kort na de eerste transplantatie ziekenhuisopnames waren geweest en verbazingwekkend genoeg ook naarmate de nierfunctie beter was bij de eerste transplantatie.

Omdat het resultaat van een volgende transplantatie niet door de deze factoren wordt bepaald, is er geen reden om patiënten niet opnieuw op de wachtlijst te zetten. In de Verenigde Staten, en in Nederland zal dat niet veel anders zijn, komen er steeds meer patiënten die al eerder een niertransplantatie hebben gehad en die weer op de wachtlijst zouden willen staan. Deze Amerikaanse studie had als doel om na te gaan welke resultaten van de eerste transplantatie samenhangen met de uitkomsten van de tweede. En om te kijken hoe de eerste transplantatie doorwerkt in de kans om weer op de wachtlijst te komen.

Om te kijken welke factoren van invloed zijn om weer op de wachtlijst te komen, bekeken de onderzoekers 47.789 patiënten van wie het eerste transplantaat niet meer functioneerde. Het blijkt dat de kans om weer op de wachtlijst te komen samenhangt met een ziekenhuisopname in het eerste jaar na de eerste transplantatie. Dat wil zeggen dat de kans op de wachtlijst te komen minder wordt als er een ziekenhuisopname is geweest. Op dezelfde manier wordt de kans ook minder als er kort na de eerste transplantatie een goede nierfunctie is geweest. Dit verband tussen een aanvankelijk goede nierfunctie en een lagere kans om op de wachtlijst te komen, is niet goed te begrijpen.

Dit geeft meteen het probleem aan met studies waarin op basis van statistiek verbanden tussen twee zaken worden gelegd. Hoewel statistisch gesproken de twee zaken met elkaar kunnen samenhangen, zegt dat niets over de oorzaak van het verband. In het geval van de samenhang tussen goede nierfunctie kort na de eerste transplantatie en lagere kans om op de wachtlijst te komen is het verband overduidelijk, maar blijft de oorzaak duister.

In deze studie zijn ook 11.698 patiënten onderzocht die een tweede niertransplantatie hebben gehad. Er blijkt een verband te zijn tussen de uitkomst van de eerste transplantatie en die van de tweede. Het lijkt er op dat hoe slechter de eerste verloopt, hoe slechter ook de tweede verloopt. Het verband gaat zowel op voor een acute afstoting binnen een jaar na transplantatie als voor het traag op gang komen van de nier na transplantatie waardoor aanvankelijk nog dialyse nodig is. Ook dit is echter een statistisch verband dat niets zegt over de onderliggende oorzaken. Deze verbanden zijn ook niet zo sterk dat ze een tweede transplantatie zouden moeten tegenhouden. Bij de behandeling moet er op gelet worden dat de oorzaken van het falen in het eerste transplantaat ook in het tweede transplantaat voor zouden kunnen komen.

Zowel ziekenhuisopname in het eerste jaar na de eerste transplantatie als een goede nierfunctie hangen niet samen met het succes van een tweede transplantatie. Deze patiënten kunnen dan ook zonder meer weer op de wachtlijst komen. Dat betekent niet dat er bij de behandeling geen rekening moet worden gehouden met wat er tijdens een eerste transplantatie is gebeurd. Het betekent wel dat er geen onnodige barrières moeten worden opgeworpen om weer op de wachtlijst te komen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 21-05-2014
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier