Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Therapie tegen nierfibrose stapje dichterbij

Door Albert de Vreede 

De universiteit van Sheffield in Engeland heeft een antistof gemaakt die fibrose (littekenvorming en verbindweefseling) van de nier moet tegengaan. Samen met het wereldwijd opererende biofarmaceutische bedrijf UCB met hoofdkantoor in Brussel gaan de onderzoekers deze antistof verder proberen te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om een middel tegen fibrose van de nier op de markt te brengen.

Details van de overeenkomst tussen de universiteit van Sheffield en UCB zijn niet bekend gemaakt. Er is ook niet bekend gemaakt tegen welk eiwit de antistof of antistoffen gericht zijn. De onderzoeksgroep van de universiteit van Sheffield onder leiding van prof. Tim Johnson richt zich al jaren op onderzoek naar fibrose van de nier, waarbij het eiwit transglutaminase 2 een grote rol speelt. We weten dat de Engelse onderzoekers afgelopen jaar een patent hebben aangevraagd voor antistoffen tegen transglutaminase 2. Het is dan ook aannemelijk dat het gaat om antistoffen tegen transglutaminase 2.

Transglutaminase 2 (TG2) is een enzym dat aan de buitenkant van de niercel zijn werk doet en dat essentieel is bij het ontstaan van fibrose van de nier maar ook bij fibrose van andere weefsels zoals de lever en de long. Hoewel het proces van het ontstaan van fibrose niet helemaal begrepen is, wordt wel steeds meer duidelijk welke stoffen en eiwitten erbij betrokken zijn. Mede door de onderzoekers uit Sheffield is recent aangetoond dat de interactie tussen transglutaminase 2 en het heparan sulfate proteoglycan syndecan-4 (Sdc4) van groot belang is bij het ontstaan van fibrose. Transglutaminase 2 en syndecan-4 werken samen om het buiten de cel aanwezig netwerk van eiwitten, waarvan fibronectine een essentieel onderdeel is, minder flexibel te maken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat juist veranderingen in dit netwerk van eiwitten buiten de cel de aanzet geven tot het ontwikkelen van fibrose.

Normaal gesproken is het vormen van littekenweefsel een nuttig proces dat ook weer stopt. Bij fibrose zet dat proces echter door en kan het leiden het tot verbindweefseling en verlies van functie van een heel orgaan zoals de longen, lever, hart, darmen, huid, of nieren. Vanwege die grote mogelijke schade is er ook bij de farmaceutische industrie veel belangstelling om middelen tegen fibrose te ontwikkelen. Grote farmaceutische concerns als AstraZeneca, Sanofi-Aventis, en Pfizer doen onderzoek naar middelen tegen fibrose maar ook tal van kleine biotechs zoals bijvoorbeeld het Groningse BiOrion. UCB in samenwerking met de universiteit van Sheffield en ook anderen heeft zich bij de bedrijven gevoegd die medicijnen tegen fibrose ontwikkelen.

Op dit moment zijn er meer dan 20 middelen tegen fibrose en 10 specifiek tegen fibrose van de nier die in (pre)klinische studies getest worden, maar een echte doorbraak is er nog niet. Desondanks lijkt enig optimisme gerechtvaardigd dat het stoppen en zelfs verminderen van al aanwezige fibrose van de nier in de nabije toekomst tot de mogelijkheden kan behoren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-04-2014
Bron: Universiteit van Sheffield | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier