Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Canada gaat thuisdialyse beter begeleiden op afstand

Door Albert de Vreede 

In Canada is een protocol in ontwikkeling om thuisdialysepatiënten beter te begeleiden. Thuisdialysepatiënten worden na ontslag uit het ziekenhuis, na een ingreep, na een behandeling met antibiotica, of na afloop van de dialysetraining gedurende twee tot drie weken wekelijks gebeld. Onder begeleiding van een arts of dialyseverpleegkundige wordt een vragenlijst doorgenomen. Op deze manier hoopt men eventuele problemen vroeg te signaleren en op te lossen en het aantal ziekenhuis(her)opnames en gebruik van andere zorg te verminderen.

Het onderzoek is er niet primair op gericht om de zorgkosten te verminderen, maar er wordt ook niet verwacht dat de kosten zullen toenemen. Het doel is om de juiste en effectieve zorg te bieden aan medisch complexe patiënten tijdens een periode waarin ze extra kwetsbaar zijn.

Het protocol is er op gericht om de communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen arts en patiënt beter te laten verlopen. De betere communicatie zou er toe moeten leiden dat de manier van dialyseren beter op de patiënt is afgestemd, dat de patiënt beter kan omgaan met door dialyse veroorzaakte klachten. En ook dat hij zijn medicijnen op een juistere manier inneemt, dat het aantal door dialyse veroorzaakte aandoeningen afneemt. Dat de belasting door reizen tussen woonplaats en ziekenhuis afneemt, en dat er een betere coördinatie tussen de verschillende zorgverleners is. En niet te vergeten een betere patiënttevredenheid.

Hoewel het protocol nog getest moet worden, zijn de Canadese onderzoekers ervan overtuigd dat thuisdialysepatiënten baat zullen hebben bij deze relatief nieuwe vorm van gezondheidszorg, in het bijzonder tijdens periodes van grotere kwetsbaarheid van de meestal vrij complexe patiënt.

In Nederland lijkt het waarschijnlijk dat telefonisch vragen stellen al snel ingehaald zal worden door contact via een (goed beveiligde) beeldverbinding. Maar ook hier is het zo dat het contact tussen ziekenhuis en de thuisdialysepatiënt beter kan, en dat er aan de coördinatie tussen de verschillende zorgverleners nog veel verbeterd kan worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 07-03-2014
Bron: BMC Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier