Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Individueel spoelplan voor PD-patiŽnt behoudt restje nierfunctie

Door Albert de Vreede 

De restnierfunctie is een belangrijke factor bij peritoneale dialyse (PD, ook wel buikspoeling genoemd), die bepalend is voor de kwaliteit van leven en overleving. Vochttekort (hypovolemie) kan acute nierschade veroorzaken met verlies van restnierfunctie als gevolg. Om die reden denkt men dat het beter is om PD-patiënten wat meer vocht te laten vasthouden ('nat' te houden). Maar Britse onderzoekers hebben in een half jaar geleden gepubliceerde studie laten zien dat het voor behoud van de restfunctie niet veel uitmaakt of iemand 'nat' of 'droog' wordt gehouden.

Gebaseerd op de conclusies van de Britse studie is nu een behandelschema voorgesteld om de restfunctie en ook de functie van het buikvlies zoveel mogelijk te behouden. Het schema is specifiek voor iedere PD-patiënt en gaat ervan uit dat zout- en vochtinname beperkt wordt, dat de functie van het buikvlies zo veel mogelijk behouden kan blijven door biocompatibele, niet hypertone spoelvloeistoffen te gebruiken, en dat door regelmatig met bioimpedantie te meten de patiënt niet te nat of droog raakt.

Behoud van restnierfunctie is een belangrijk doel bij de behandeling van PD-patiënten, omdat is aangetoond dat patiënten met een betere restfunctie langer leven met minder complicaties, en met een betere kwaliteit van leven. PD is beter in het behouden van restfunctie dan hemodialyse (HD), waarschijnlijk omdat er bij HD in een korte tijd vocht onttrokken wordt waardoor de bloedvaten op dat moment slecht gevuld zijn. Bij PD gaat het onttrekken van vocht veel geleidelijker.

Weinig vocht in de vaten en lage bloeddruk zijn bekende factoren die tot verlies van restfunctie kunnen leiden. Maar te veel vocht kan hoge bloeddruk en verdikking van de wand van de linkerhartkamer (LVH) veroorzaken, en een grotere kans om te overlijden. Bovendien zorgt een hoge bloeddruk juist weer voor verlies van restfunctie.

Aan de eerder genoemde Britse studie hebben 237 volwassen PD-patiënten deelgenomen. De studie was opgezet om te onderzoeken of de hoeveelheid vocht in het lichaam zoals die met behulp van multifrequente bioimpedantie gemeten wordt, het verlies van restfunctie kan voorspellen. Uit die studie bleek dat het voor behoud van de restfunctie niet veel uitmaakt of iemand 'nat' of 'droog' wordt gehouden.

Met de gegevens van deze Britse studie is nu geprobeerd om een ideale strategie te bepalen die het voor elke individuele PD-patiënt mogelijk moet maken om zo lang mogelijk restfunctie en functie van het buikvlies te behouden. Het behandelplan begint ermee om de tijd tussen de PD-vloeistof wisselingen zo veel mogelijk aan te passen aan de bij iedereen verschillende transportcapaciteit van het buikvlies. De patiënt wordt geadviseerd minder zout te eten en minder te drinken. Wisselingen met hypertone (hoog percentage glucose) vloeistof moeten zo veel mogelijk vermeden worden en biocompatibele vloeistoffen met weinig glucose-afbraakproducten moeten gebruikt worden. En de hoeveelheid vocht in het lichaam moet optimaal (niet te veel of te weinig) worden gehouden met behulp van onder meer bioimpedantiemetingen. Een dergelijk op het individu afgestemd behandelplan zou er voor moeten zorgen dat de restnierfunctie en de functie van het buikvlies zo goed mogelijk behouden blijven met als resultaat een betere kwaliteit en langer overleven van de patiënt.

Of een dergelijk behandelplan inderdaad tot het gewenste resultaat leidt, zal moeten blijken. Omdat het behandelplan voor iedere patiënt verschillend is, lijkt een gerandomiseerde studie niet goed mogelijk. Hooguit zou het volgen van een cohort met verschillende behandelstrategieën tot de mogelijkheden kunnen behoren.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-02-2014
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier