Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De feestdagen en hun vreugden

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

De feestdagen die de jaarwisseling opluisteren, brengen doorgaans nogal wat georganiseer en geschuif met zich. Patiënten en personeel wensen de dagen uiteraard thuis door te brengen, maar de dialyse moet natuurlijk normaal doorgaan. Die spoelingen kan je niet even opzouten, want dan juicht het gif. En dat laatste waarschijnlijk zelfs extra tijdens deze dagen waarop we vrede op aarde en de geboorte van Jezus vieren, wat helaas nog wel eens een gematigd of groots uitgepakt vreten op aarde met zich wil brengen. En zo heftig onbeheerst hoeft het niet eens te zijn, maar dit zijn nu eenmaal gelegenheden waarop familiefeestmalen worden georganiseerd, in welk gezellig samenzijn je jezelf wel eens even vergeet.

Van kerststress wegens het soms verplichte familiekarakter, gaan wij - Nanny en ikzelf - beslist niet uit. De afstand speelt hierbij bovendien een zekere rol; de kinderen en familieleden wonen ver in Nederland en vieren doorgaans deze dagen met het gezin. Wij zien hen voornamelijk tijdens de vakantieperiodes, als de kleinkinderen vrij hebben van school en de zon schijnt. En naar wij hopen zijn ze er ook op mijn 80ste verjaardag in maart. Voor de eindejaarsuitnodigingen restten dus alleen vrienden hier in de buurt. En dan ook nog eens mensen die graag willen aanschuiven omdat ze net even niet naar Nederland zijn. Daardoor blijft er een beperkte vrije hand in onze keuzes.

Ook op SERENA doet men - naast het geschuif met data - altijd iets aan Kerst: simpele versiering deze keer, want de compleet opgetuigde kerstboom schijnt uit de hal te zijn gestolen. Wie flikt zoiets bij het feest van de Vrede! Ieder jaar is er een nuttig cadeau van Père Noèl; deze keer een handig en wasbaar hoofdkussen, plus zakjes met lekkers van zijn verplegende helpsters. En voor de gezellige ontspanning was er bovendien een Lotto. Ik kwam natuurlijk twee vakjes tekort voor een prijs! Maar het plezier is er niet minder om.

En als ieder jaar had de burgemeester op de vroege Kerstavond, in een speciale tent naast het gemeentehuis, weer zijn ontvangst met glühwein (heet hier vin chaud) in plastic bekers en hapjes. Nanny lust dat ook. En tot onze opluchting zijn wij, via burenhulp, op de dag voor Kerstavond alsnog voorzien van behapbare stukken brandhout. We waren compleet door onze gespleten voorraad heen. Hele stammen, zelfs al zijn ze op lengte gezaagd, gaan niet in onze haard. Daarom hebben een zoon van onze overleden buurman - die dit voorheen altijd deed - bijgestaan door zijn zwager, als naoberhulp, ditmaal deze stukken gespleten tot een formaat dat er wel prima in past. Deze helpers wensten op geen enkele manier te worden betaald. We hebben ze echter weten te overtuigen om in elk geval enkele flessen rosé champagne - heet wettelijk niet zo, maar ook lekker - uit het Loiredal aan te nemen.

Rond Oud en Nieuw heb ik naar SERENA wel een paar flessen echte Champagne meegenomen, als dank voor de goede zorgen van het afgelopen jaar. En in de hoop dat de zorg ook in 2014 weer zal zijn om over naar huis te schrijven. Waar ik overigens niet aan twijfel, want we hebben een toegewijde ploeg.

En, als altijd, is er op zes januari het driekoningenfeest met la galette des Rois; een ontaard grote gevulde koek die in taartpunten wordt gesneden en verdeeld. In één van die punten zit een fève - vroeger een echte boon - maar tegenwoordig een klein beeldje van porselein. Wie de fève aantreft, wordt gekroond en is voorlopig de koning en heeft het voor het zeggen. De Drie Koningen zijn in Nederland ook bekend als de Wijzen uit het Oosten. Welbekend mag ik aannemen. Wijzen die weigerden de verblijfplaats van de zojuist geboren Koning der Joden te verraden aan koning Herodes. Ze zijn via een omweg naar huis vertrokken en werden kennelijk met hun lekkers nog even in Taradeau gesignaleerd. Zie verder Joost van den Vondel: 'O Kerstnacht etc.'.

Maar eerst is er nog op 5 januari de Nieuwjaarsbijeenkomst van de ANM (Association Néerlandaise du Midi; onze Nederlandse club zogezegd), om onze beste wensen onderling uit te wisselen, gevolgd door een lunch met de achtergebleven Nederlanders. De meesten zijn namelijk op vakantie in het vaderland. En dan ontvangen we op 16 januari - een rijpe datum - nog les voeux du Maire; de Nieuwjaarswensen van onze burgervader; ook nu weer met de nodige hapjes en sapjes. We zijn er maar druk mee; maar met plezier hoor!

Het jaar 2014 is van start gegaan en Nanny en ikzelf wensen u daarom, tussen al deze bedrijven door, graag een Bonne Année! En vooral zoveel mogelijk gezondheid!

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-01-2014 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier