Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sommige bloeddrukverlagers beschermen nieren ook in predialysefase

Door Albert de Vreede 

In vergelijking met andere bloeddrukverlagers is bij gebruik van ACE-remmers of angiotensine II-receptorblokkers de kans om te moeten gaan dialyseren wat kleiner. Het lijkt er dus op dat behandeling met deze middelen ook bij predialysepatiënten een beschermende werking op de nier heeft. Wel krijgen patiënten relatief vaak een te hoog kalium in het bloed waarvoor ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat concluderen Taiwanese wetenschappers na hun onderzoek onder bijna 30.000 predialysepatiënten met een creatinineklaring van minder dan 15 ml/min. 

Het is bekend dat monotherapie met een ACE-remmer (bijv. lisonopril) of een type 1 angiotensine-II-receptorblokker (AT1-antagonist, bijv. losartan) goed werkt bij patiënten met een matige nierfunctie. Zeker bij patiënten met eiwit (albumine) in de urine, kunnen ze de achteruitgang van de nierfunctie vertragen. Die middelen zijn echter niet zonder risico. Ze kunnen een gevaarlijk hoog kaliumgehalte van het bloed (hyperkaliëmie) veroorzaken. Bovendien geven ze meestal een tijdelijke daling in de nierfunctie. Bij een al slechte nierfunctie bestaat het gevaar dat dan juist eerder met dialyse moet worden begonnen. Om die redenen is men terughoudend met het gebruik van ACE-remmers en AT1-antagonisten bij patiënten met een slechte nierfunctie van wie verwacht wordt dat ze binnen niet al te lange tijd moeten gaan dialyseren.

In Taiwan zijn verhoudingsgewijs veel nierpatiënten. In dat land komt EPO pas in aanmerking voor vergoeding bij een Hb van minder dan 6 mmol/l en een creatinine van meer dan 500 micromol/l. Er wordt laat gestart met dialyse, bij een creatinineklaring van minder dan 5 ml/min. Dat heeft tot gevolg dat er in Taiwan een grote patiëntenpopulatie is met een slechte nierfunctie. Daardoor is het goed mogelijk onderzoek te doen naar de effectiviteit en bijwerkingen van ACE-remmers en AT1-antagonisten in deze groep.

Aan de studie namen 28.497 predialysepatiënten deel. De helft slikte een ACE-remmer en/of een AT1-antagonist en de andere helft een andere bloeddrukverlager zoals een bètablokker of een calciumantagonist. Behandeling met ACE/AT1-antagonist zorgt voor een 5,5 % kleinere kans om te moeten gaan dialyseren. Een combinatie van een ACE-remmer en een AT1-antagonist biedt geen voordelen. In overeenstemming met eerdere studies geeft combinatietherapie te veel bijwerkingen waarvan hyperkaliëmie de belangrijkste is. Patiënten die al eerder een ernstige hyperkaliëmie of acuut nierfalen hebben doorgemaakt, lopen een extra risico bij het gebruik van ACE/AT1-antagonist en moeten goed gecontroleerd worden.

Deze studie toont aan dat predialysepatiënten met een slechte nierfunctie ACE-remmers of AT1-antagonisten kunnen (blijven) gebruiken, maar niet als combinatietherapie. En dat in vergelijking met andere bloeddrukverlagers de kans om snel te moeten gaan dialyseren wat kleiner is.

sterren Gepubliceerd: donderdag 09-01-2014
Bron: JAMA | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier