Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw soort medicijn vasculitis doorstaat eerste tests

Door Merel Dercksen 

Het Amerikaanse bedrijf ChemoCentryx heeft positieve eerste resultaten gemeld van tests met een nieuw middel tegen ANCA-geassocieerde vasculitis in de nieren. Hoewel de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadum bevindt, zijn de resultaten hoopgevend omdat het om een nieuwe benadering van deze auto-immuunziekte gaat.

ANCA-vasculitis is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het lichaam, bijvoorbeeld in de nieren, ontstoken raken zonder dat er sprake is van een infectie. Wanneer deze reactie niet onderdrukt wordt, kan er ernstige schade aan de aangedane organen optreden. Medicijnen die op dit moment ingezet worden zijn de min of meer gangbare afweeronderdrukkers als prednison, cyclofosfamide (Endoxan) of ook wel rituximab (Mabthera). Allemaal medicijnen met veel bijwerkingen die niet per se blijvend resultaat geven.

ChemoCentryx heeft een nieuw middel in de pijplijn, met de werknaam CCX168, dat de binding van C5a aan de receptor C5aR tegengaat. C5a is een eiwit dat ontstaat wanneer er een specifieke immuunreactie optreedt in het lichaam waarbij het complementsysteem betrokken is. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem dat ziekmakende stoffen in het lichaam herkent zonder de route via antilichamen te gebruiken. Net als andere delen van het immuunsysteem kan het complementsysteem op hol slaan en verschillende auto-immuunziektes veroorzaken. Receptor C5aR bevindt zich op de celwanden van onder andere sommige witte bloedcellen. Het medicijn CCX168 probeert niet zozeer de productie van C5a in ANCA-vasculitis te remmen, als wel om het effect ervan niet te laten optreden door de binding aan C5aR te blokkeren.

Op dit moment bevindt het medicijn zich in fase II, een vroeg stadium van testen. De tests worden uitgevoerd binnen de Leukocytes Exploratory ANCA-associated Renal Vasculitis (CLEAR) studie. Voorlopig lijkt het erop, na een behandelperiode van 12 weken, dat het middel veilig is en goed verdragen wordt. Ook kunnen de patiënten die nu meedoen met minder prednison toe. Op het gebied van bijvoorbeeld eiwitverlies met de urine scoort het nieuwe medicijn in dit onderzoek zelfs beter dan de standaardbehandeling.

Dr. David Jayne, hoofd van de Vasculitis and Lupus Clinic van Addenbrooke's Hospital in Cambridge (VK) en leider van het onderzoek, is van plan om het medicijn aan te melden voor twee programma's van de Food and Drug Administration: Breakthrough Therapy en de weesgeneesmiddelenstatus. Die toekenningen zouden het mogelijk maken het middel sneller voor de markt beschikbaar te hebben dan via de reguliere procedures. De volgende fase van onderzoek staat gepland voor 2014.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • C Hagenaars, Leiderdorp
    28-06-2017 12:48

    Ik vraag me af of dit middel ook tegen de "normale " vasculitis zou kunnen helpen??
    Ik heb vasculitis in de middelgrote slagaderen van mijn benen en armen.
    vriendelijke grt Kees Hagenaars.
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Vrouwen- en mannennieren verschillen genetisch »

Amerikaanse onderzoekers hebben de nieren van muizen ontleed tot op cel-niveau, en de daaruit verkregen gegevens opgeslagen in een database, die online doorzoekbaar is. Deze database is een eerste stap op weg naar stamceltherapie om nierweefsel te genereren voor patiënten die dat weefsel als gevolg van een nierziekte zijn verloren.

Lees meer »

Promotie: Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap »

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen zwangerschappen per jaar. In 10 procent hiervan treedt een verhoogde bloeddruk bij de moeder (HDP) op. Dit kan leiden tot pre-eclampsie en epileptische aanvallen en veroorzaakt 14 procent van de moedersterfte en 10 procent van de doodgeboortes. Thomas Pereira Bernardes heeft hier promotie-onderzoek naar gedaan. Hij richt zich in het eerste deel van zijn proefschrift op de vraag welke vrouwen waarschijnlijk kunnen profiteren van effectieve HDP-preventie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier