Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw soort medicijn vasculitis doorstaat eerste tests

Door Merel Dercksen 

Het Amerikaanse bedrijf ChemoCentryx heeft positieve eerste resultaten gemeld van tests met een nieuw middel tegen ANCA-geassocieerde vasculitis in de nieren. Hoewel de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadum bevindt, zijn de resultaten hoopgevend omdat het om een nieuwe benadering van deze auto-immuunziekte gaat.

ANCA-vasculitis is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het lichaam, bijvoorbeeld in de nieren, ontstoken raken zonder dat er sprake is van een infectie. Wanneer deze reactie niet onderdrukt wordt, kan er ernstige schade aan de aangedane organen optreden. Medicijnen die op dit moment ingezet worden zijn de min of meer gangbare afweeronderdrukkers als prednison, cyclofosfamide (Endoxan) of ook wel rituximab (Mabthera). Allemaal medicijnen met veel bijwerkingen die niet per se blijvend resultaat geven.

ChemoCentryx heeft een nieuw middel in de pijplijn, met de werknaam CCX168, dat de binding van C5a aan de receptor C5aR tegengaat. C5a is een eiwit dat ontstaat wanneer er een specifieke immuunreactie optreedt in het lichaam waarbij het complementsysteem betrokken is. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem dat ziekmakende stoffen in het lichaam herkent zonder de route via antilichamen te gebruiken. Net als andere delen van het immuunsysteem kan het complementsysteem op hol slaan en verschillende auto-immuunziektes veroorzaken. Receptor C5aR bevindt zich op de celwanden van onder andere sommige witte bloedcellen. Het medicijn CCX168 probeert niet zozeer de productie van C5a in ANCA-vasculitis te remmen, als wel om het effect ervan niet te laten optreden door de binding aan C5aR te blokkeren.

Op dit moment bevindt het medicijn zich in fase II, een vroeg stadium van testen. De tests worden uitgevoerd binnen de Leukocytes Exploratory ANCA-associated Renal Vasculitis (CLEAR) studie. Voorlopig lijkt het erop, na een behandelperiode van 12 weken, dat het middel veilig is en goed verdragen wordt. Ook kunnen de patiënten die nu meedoen met minder prednison toe. Op het gebied van bijvoorbeeld eiwitverlies met de urine scoort het nieuwe medicijn in dit onderzoek zelfs beter dan de standaardbehandeling.

Dr. David Jayne, hoofd van de Vasculitis and Lupus Clinic van Addenbrooke's Hospital in Cambridge (VK) en leider van het onderzoek, is van plan om het medicijn aan te melden voor twee programma's van de Food and Drug Administration: Breakthrough Therapy en de weesgeneesmiddelenstatus. Die toekenningen zouden het mogelijk maken het middel sneller voor de markt beschikbaar te hebben dan via de reguliere procedures. De volgende fase van onderzoek staat gepland voor 2014.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • C Hagenaars, Leiderdorp
    28-06-2017 12:48

    Ik vraag me af of dit middel ook tegen de "normale " vasculitis zou kunnen helpen??
    Ik heb vasculitis in de middelgrote slagaderen van mijn benen en armen.
    vriendelijke grt Kees Hagenaars.
Wisselwerking over training tegen prikangst

Je zult maar last van angst voor naalden en injecties hebben en dan een paar keer per week moeten dialyseren. Voor veel patiënten een heel serieus probleem. Zo erg dat sommigen zelfs van dialyse af willen zien.

Hoe is dit voor verpleegkundigen? Het probleem heeft twee kanten. Het aanprikken is nodig om de dialysemachine op de bloedbaan van een patiënt aan te sluiten: dit kan stress bij patiënten veroorzaken. Daarbij kan hun angst voor naalden en pijn invloed hebben op de verpleegkundige, waardoor deze misprikt.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), staat een artikel over een nieuw project in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat prikangst aanpakt. Jacqueline Oosthoek, medisch maatschappelijk werker in het LUMC, ontwikkelde twee modules om met prikangst om te gaan: een voor de verpleegkundigen en een voor de patiënten. Ze zet daarbij verschillende technieken in, zoals ontspanningsoefeningen, pijnbestrijding, mindfulness en technieken van de pijnpoli. Daarnaast werkt Jacqueline met vragenlijsten om goed in kaart te brengen welke problemen zoal bij prikangst (mee)spelen. De Nierstichting bood financiële ondersteuning bij de verdere uitwerking van haar aanpak (NierstichtingChallenge).

Lees meer »

Promotie: Betere voorspellingen bij cystenieren »

Er zijn goedkopere en eenvoudigere methoden om de ontwikkeling van nierfalen bij patiënten met cystenieren te voorspellen. Dat concludeert Lianne Messchendorp in haar proefschrift. Zij onderzocht deze methoden, om tijdige start van behandeling met nierfunctiesparende middelen te bevorderen en zo nierfalen te uit te stellen of te voorkomen. Autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD), ook wel cystenieren genoemd, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte.

Lees meer »

NN-TV: De Kolff Battle lange versie »

NierNieuws volgde het Radboudumc Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 20 minuten en geeft een uitgebreid beeld van alles wat erbij de Battle is komen kijken. Via deze link kunt u ook nog een korte video van 5 minuten bekijken met meer achtergrondinformatie over de wedstrijd.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier