Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw soort medicijn vasculitis doorstaat eerste tests

Door Merel Dercksen 

Het Amerikaanse bedrijf ChemoCentryx heeft positieve eerste resultaten gemeld van tests met een nieuw middel tegen ANCA-geassocieerde vasculitis in de nieren. Hoewel de ontwikkeling zich nog in een vroeg stadum bevindt, zijn de resultaten hoopgevend omdat het om een nieuwe benadering van deze auto-immuunziekte gaat.

ANCA-vasculitis is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het lichaam, bijvoorbeeld in de nieren, ontstoken raken zonder dat er sprake is van een infectie. Wanneer deze reactie niet onderdrukt wordt, kan er ernstige schade aan de aangedane organen optreden. Medicijnen die op dit moment ingezet worden zijn de min of meer gangbare afweeronderdrukkers als prednison, cyclofosfamide (Endoxan) of ook wel rituximab (Mabthera). Allemaal medicijnen met veel bijwerkingen die niet per se blijvend resultaat geven.

ChemoCentryx heeft een nieuw middel in de pijplijn, met de werknaam CCX168, dat de binding van C5a aan de receptor C5aR tegengaat. C5a is een eiwit dat ontstaat wanneer er een specifieke immuunreactie optreedt in het lichaam waarbij het complementsysteem betrokken is. Dit is een onderdeel van het immuunsysteem dat ziekmakende stoffen in het lichaam herkent zonder de route via antilichamen te gebruiken. Net als andere delen van het immuunsysteem kan het complementsysteem op hol slaan en verschillende auto-immuunziektes veroorzaken. Receptor C5aR bevindt zich op de celwanden van onder andere sommige witte bloedcellen. Het medicijn CCX168 probeert niet zozeer de productie van C5a in ANCA-vasculitis te remmen, als wel om het effect ervan niet te laten optreden door de binding aan C5aR te blokkeren.

Op dit moment bevindt het medicijn zich in fase II, een vroeg stadium van testen. De tests worden uitgevoerd binnen de Leukocytes Exploratory ANCA-associated Renal Vasculitis (CLEAR) studie. Voorlopig lijkt het erop, na een behandelperiode van 12 weken, dat het middel veilig is en goed verdragen wordt. Ook kunnen de patiënten die nu meedoen met minder prednison toe. Op het gebied van bijvoorbeeld eiwitverlies met de urine scoort het nieuwe medicijn in dit onderzoek zelfs beter dan de standaardbehandeling.

Dr. David Jayne, hoofd van de Vasculitis and Lupus Clinic van Addenbrooke's Hospital in Cambridge (VK) en leider van het onderzoek, is van plan om het medicijn aan te melden voor twee programma's van de Food and Drug Administration: Breakthrough Therapy en de weesgeneesmiddelenstatus. Die toekenningen zouden het mogelijk maken het middel sneller voor de markt beschikbaar te hebben dan via de reguliere procedures. De volgende fase van onderzoek staat gepland voor 2014.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • C Hagenaars, Leiderdorp
    28-06-2017 12:48

    Ik vraag me af of dit middel ook tegen de "normale " vasculitis zou kunnen helpen??
    Ik heb vasculitis in de middelgrote slagaderen van mijn benen en armen.
    vriendelijke grt Kees Hagenaars.
Marja Ho-dac-Pannekeet nieuwe directeur NVN

Marja Ho-dac-Pannekeet (52) volgt per 1 september 2019 Hans Bart op als nieuwe directeur van de NierpatiŽnten Vereniging Nederland (NVN). Bart heeft deze functie acht jaar bekleed en zal zich vanaf september binnen het bureau van de PatiŽntenfederatie bezig houden met patiŽntgerapporteerde uitkomsten van zorg (PROMs) en kwaliteit van leven.

Marja Ho-dac heeft ruime ervaring in de zorg: ze heeft als nefroloog gewerkt in het Zaans Medisch Centrum, waar ze ook voorzitter van de medische staf was en zich bezig hield met patiŽntveiligheid. Daarna heeft ze bestuursfuncties bekleed, onder andere bij het Alrijne Ziekenhuis.

'Mensen beter laten worden is mijn motto. Daar heb ik ruim twintig jaar aan gewerkt als internist-nefroloog. Beter worden, betekende voor mijn patiŽnten niet altijd weer helemaal gezond worden, maar ook beter worden in het omgaan met ziekte. Als directeur van de NVN heb ik het gevoel dat de cirkel rond is. Ik keer weer terug naar werk, waarbij ik direct met patiŽnten en hun naasten te maken heb. Dat voelt goed, want dat is waar het in de zorg uiteindelijk om gaat!'

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »

Te snelle correctie natriumbalans valt te voorzien »

Ernstige hyponatriëmie, veel te weinig natrium in je bloed, brengt grote risico's met zich mee en moet daarom zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Maar ook de behandeling is niet zonder gevaar: zowel het te langzaam als te snel weer op peil brengen van de natriumspiegel kan tot ernstige complicaties leiden. Canadese artsen stellen nu een puntensysteem voor waarmee snel kan worden bepaald of het toedienen van natrium te snel gaat.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier