Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Met wie heb je te maken als dialyseverpleegkundige

Uiteraard met de patiënt, maar in deze column wil ik het daar nu eens niet specifiek over hebben. Wel over het multidisciplinaire team van de dialyseafdeling. Dat bestaat doorgaans uit een nefroloog, dialyseverpleegkundige, maatschappelijk werkende en diëtist. Het overleg tussen deze disciplines probeert de zorg om een dialysepatiënt te evalueren en zonodig te verbeteren. Twee keer in het jaar worden de patiënten besproken.

Steeds vaker krijgt de dialyseafdeling daarnaast te maken met de ziekenhuishygiënist en de microbioloog vanwege de BMRO’s. De BMRO is een afkorting die staat voor Bijzonder Multi Resistente Organisme. Dat is een verzamelnaam voor alle bacteriën die resistentie vormen tegen de gangbare antibiotica. Dit wordt een steeds groter probleem door de oplopende kosten die erbij gepaard gaan ten aanzien van speciale isolatiemaatregelen en de extra personele inzet die daarbij hoort.

Redenen voor die resistentie van bacteriën zijn onder andere het uit de hand gelopen gebruik van antibiotica. In Nederland valt dit relatief nog mee maar in vele andere landen wordt er niet zuinig omgesprongen met de nog bruikbare antibiotica. Reden te meer voor extra inzet van de biowetenschap om meer onderzoek te doen naar afweer tegen bacteriën.

Dan hebben we natuurlijk ook te maken met de medisch technicus, ook wel medisch fysicus genoemd. Afhankelijk van de storingen van de machine wordt deze medische technicus ingeschakeld door de dialyseverpleegkundige. De technicus verzorgt het onderhoud van de dialysemachines en alle randapparatuur eromheen.

De vaatchirurg, vaatlaborant en de interventieröntgenoloog behoren zijdelings bij het dialyseteam met betrekking tot de zorg voor de shunt/fistel. Vooral de vaattoegangswerkgroep heeft met deze personen te maken.

De consultatief psychiatrisch verpleegkundige  laat zich ook steeds vaker zien op de dialyseafdeling. Nee, u hoeft zich als dialysepatiënt niet meteen aangesproken te voelen hoor. Het gaat om een kleine groep patiënten die door lithiumgebruik een nierfunctiestoornis hebben opgelopen. De omgang met deze categorie patiënten geeft nog wel eens spanningen. Een goede begeleiding van de consultatief psychisch verpleegkundige kan dan van groot nut zijn. De afhankelijke positie waarin de patiënt verkeert ten aanzien van de dialyseverpleegkundigen geeft een grote verantwoordelijkheid aan het dialyseteam. Duidelijke afspraken en grenzen stellen zijn dan belangrijke items.

sterren Gepubliceerd: zondag 08-12-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jan Mucha
    08-12-2013 15:21

    Als dialyasepatiŽnt krijg je met veel mensen in witte jassen te maken. Maar de belangrijkste personen voor mij zijn de verpleegkundigen van de dialyseafdeling. Dagelijks heb ik met ze te maken als het goed met me gaat maar ook als het minder goed met me gaat. Iedereen zou eens met een dialysepatiŽnt in een ziekenhuis op de dialyseafdeling moeten gaan praten. je zou ook eens drie uur naast die patiŽnt moeten gaan zitten en dan bedenken dat dat drie keer per week moet en dat misschien 5 jaar en langer. Mogelijk dat door eens te praten met een nierdialysepatiŽnt er meer mensen tijdens hun leven een nier willen afstaan want de Nederlandse wet die orgaandonatie regelt is nog lang niet perfect, Nog steeds vinden veel organen geen tweede kans om iemand van een nieuw te voorzien. Te bedenken dat in BelgiŽ iedereen donor is.
    Onze overheid heeft de mond vol over bezuinigingen en bezuinigt ook maar helaas op verkeerde dingen. Als hun bezuinigingen echt serieus genomen zouden worden dan was de orgaanwetgeving allang aangepast. Een jaar dialyse kost ongeveer 80.000 euro en indien er meer organen, in dit geval nieren beschikbaar zouden komen kon er veel geld worden bespaard en gebruikt worden voor nog betere zaken. Het lijkt er op dat in Nederland de levenskwaliteit van chronisch zieken in Nederland nog steeds afhankelijk is van een wetgeving die alles behalve gericht is op de gezondheid van hen, helaas.
    Hoe lang moeten we nog wachten op die wetswijziging?
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in zín hempie staanÖ Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om Ďhuní sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier