Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een mens kan niet altijd geluk hebben

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Ondanks de onverwachte 'polaire' kou verblijven wij hier zeker niet voor ons verdriet. We rijden namelijk nog steeds tussen wijnvelden in allerlei prachtige kleuren. Sommige nog fris groen, andere geel, oranje en soms ook Bordeauxrood, of al volledig kaal. Dit alles hangt samen met de cépage (het ras); u weet dat er niet slechts één druivenras bestaat. En plotseling is dan bij het begin van de winter hier de herfst ingetreden; onze moerbeibomen lieten in één dag bijna al hun blad vallen.

Drie keer in de week zit ik in goed vertrouwen naast Cathy die mij tussen deze pracht naar SERENA vervoert. Ik in de oprechte verwachting om met schoon bloed - nou ja min of meer dan - weer huiswaarts te mogen. Negenennegentig van de honderd keren gaat deze behandeling zonder problemen, maar daar kan je blijkbaar toch niet blind op varen.

Eventuele strubbelingen liggen doorgaans aan de verminderende kwaliteit van de fistule. Maar een enkele keer blijkt het haperen van de spoeling helaas een kwestie van competentie te wezen. Maandagavond - inmiddels al weer enkele weken geleden; zie ook de column van Nanny - ging het grondig mis. Het doorsteken van de huid lukt altijd, maar het richten van de canule en katheter fistulewaarts vraagt een bepaalde anatomische kennis en handigheid. Die waren toen kennelijk even 'buiten beeld'.

De beide(!) prikinstrumenten gingen regelrecht door beide bloedvaatwanden vol in de spieren. Ik heb dat ook meteen duidelijk laten weten door luid 'au' te roepen. In normale dialysegevallen zet ik gewoon even de tanden op elkaar, in de wetenschap dat de EMLA-verdoving in mijn elleboog niet altijd volmaakt werkt; of soms omdat ikzelf de schuld had vanwege de vergeten verdoving wat ik me pas in de taxi herinnerde (gelukkig zeldzaam).

Het voorgaande was het begin van een stressvolle nacht, waarbij je oorspronkelijk verwachtte - want vrijdagavond ging alles nog feilloos - dat er geen problemen zouden zijn met de fistule. Wij weten echter helaas heel wel dat weer een nieuwe operatie zich plotseling kan voordoen. Hierbij ligt januari jongstleden nog vers in het geheugen. Toen was er ook opeens een volledige stremming die door de infimières niet met een simpele dilatation (open persen) van de ader was op te lossen; dus operatie en weer een paar dagen ziekenhuis! Dit spookbeeld speelt snel door je hoofd. En Nanny in het bijzonder is daar ook beslist nooit vrij van. Toen ik dus na twee uur dialyseren veel te vroeg weer opdook aan haar sponde, schoot de stress meteen omhoog en was de nachtrust verre. Vooral baalden we van die mogelijkheid van alweer een nieuwe operatieve ingreep, maar ook van het besef dat er onmiddellijk bepaalde afspraken moesten worden afgezegd.

Ik was namelijk naar huis gestuurd met de mededeling dat SERENA voor de volgende ochtend een afspraak zou maken met de vaatspecialist voor een 'doppler' om de bloedstroomsnelheid te meten. Daarna werd ik in het dialysecentrum terugverwacht met deze bevindingen. Nou die waren - zoals ik ook had menen te voelen - uitstekend; geen enkele opmerking, alleen een blauwe arm cadeau (Nanny). Dit gaf SERENA de moed om mij meteen maar vast te houden voor een ingepaste dialyse van twee uur. Mijn geliefde en op dat moment ook chauffeuse, die mij al de hele dag had rondgereden kon dus naar huis om een telefoontje af te wachten dat ze de patiënt weer thuis mocht halen. Deze dialyse verliep dus feilloos en ook de volgende dag was er bij de complete spoeling geen vuiltje aan de lucht. We zijn gelukkig (voorlopig?) weer terug bij 'normaal'.

Hoewel? Deze afgelopen maandag was er opeens weer iets mis. Ik zat ver boven mijn normale aanvangsgewicht, zodat niet alles er in een sessie uit kon worden gefilterd wegens een te grote kans op forse kramp en een te lage bloeddruk. Oorzaak onbekend, maar eigen schuld natuurlijk. Ik kreeg anderhalve kilo cadeau, maar werd de volgende dag opnieuw verwacht om die te verwijderen. Dit nam nu vier uur in plaats van viereneenhalf. En op woensdag, de dag volgens het rooster, vond de nefroloog - op grond van de weegschaal bij binnenkomst - drie uur genoeg. Twee weken heb ik dus 'bijna de hele week' gedialyseerd en hoop dat ik van de tweede mijn lesje weer heb geleerd.

Ik wens u daarom nu als vanouds:

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-12-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier