Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierNieuws Kerstmenu 2013: framboos op de taart!

Door Redactie NierNieuws 

Witlofschuitjes met garnalensalade

Sinterklaas is nog maar net in het land, maar u maakt vast al plannen voor de kerstdagen. En daar hoort lekker eten bij! Onze koks Aranka en Merel zijn er weer in geslaagd om een heerlijk kerstmenu samen te stellen. Dit jaar hebben we gekozen voor een klassiek driegangenmenu. Van elke gang apart en van het volledige menu geven we een analyse van de voor nierpatiënten belangrijke voedingsstoffen. Zo kunt u zelf bepalen of het in uw dieet past. Hier en daar geven we ook een tip als alternatief.

Malse rosbief

Donderdag kreeg u van ons het voorgerecht: witlofschuitjes met garnalensalade. Vrijdag gingen we verder met het hoofdgerecht en zaterdag een bijgerecht. Vandaag, zondag, is het hele menu compleet. Alle recepten zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.

Het hoofdgerecht is een klassiek groot gebraad: rosbief. Omdat u het op een lage temperatuur gaart, blijft het heerlijk mals. Rosbief is niet moeilijk om te maken, en heel geschikt als u veel gasten hebt. Maar als er toch wat overblijft is dat niet erg: koud de volgende dag is het zo mogelijk nog lekkerder. 

Bij het vlees serveren we een volle saus van rode wijn. U kunt dezelfde wijn bij het hoofdgerecht drinken.

Knapperige aardappeltjes

Het bijgerecht is minstens zo klassiek: knapperig gebakken aardappeltjes. Door een korte voorbehandeling krijgen ze in de oven een heerlijk korstje. De kruiden en knoflook die mee de oven in gaan geven hun smaak tijdens het bakken af. Voor het opdienen kunt u een vers kruidentakje in de schaal leggen, dat staat extra feestelijk.

Aardappels bevatten wel veel kalium. Daarom geven we ook de analyse voor als u de aardappels vervangt door een lekkere gekookte rijst. Als u het hele menu maakt, heeft u de oven nodig voor de rosbief en voor de aardappels. Dit lost u op door eerst de rosbief te braden, en die op het laatst nog even snel op te bakken.

Frambozencheesecake

Als kroon op het werk, of kers op de taart zo u wilt, maken we een heerlijk frisse cheesecake. Met een laagje zelfgemaakte smeuïge karamel en een topping van feestelijk rode frambozen. U heeft hier geen oven voor nodig. Het lastigste is dat u er een dag van tevoren aan moet beginnen, en er dan niet van mag eten tot het aan het eind van het kerstdiner tijd is voor uw spectaculaire nagerecht...

In plaats van frambozen kunt u ook ander fruit gebruiken. Omdat de karamel erg zoet is, is het wel zo lekker om fruit te nemen dat een friszure smaak heeft. Vervang de frambozen liever niet door kiwi of ananas: die fruitsoorten hebben een vervelend effect op de yoghurt in de taart.

Download hier het recept voor het volledige Kerstmenu 2013
Witlofschuitjes met garnalensalade

======

Rosbief met rode-wijnsaus

======

Knapperige aardappeltjes

======

Frambozencheesecake

======

 

sterren Nog geen reacties
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier