Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierNieuws Kerstmenu 2013: framboos op de taart!

Door Redactie NierNieuws 

Witlofschuitjes met garnalensalade

Sinterklaas is nog maar net in het land, maar u maakt vast al plannen voor de kerstdagen. En daar hoort lekker eten bij! Onze koks Aranka en Merel zijn er weer in geslaagd om een heerlijk kerstmenu samen te stellen. Dit jaar hebben we gekozen voor een klassiek driegangenmenu. Van elke gang apart en van het volledige menu geven we een analyse van de voor nierpatiënten belangrijke voedingsstoffen. Zo kunt u zelf bepalen of het in uw dieet past. Hier en daar geven we ook een tip als alternatief.

Malse rosbief

Donderdag kreeg u van ons het voorgerecht: witlofschuitjes met garnalensalade. Vrijdag gingen we verder met het hoofdgerecht en zaterdag een bijgerecht. Vandaag, zondag, is het hele menu compleet. Alle recepten zijn voor twee personen, tenzij anders vermeld.

Het hoofdgerecht is een klassiek groot gebraad: rosbief. Omdat u het op een lage temperatuur gaart, blijft het heerlijk mals. Rosbief is niet moeilijk om te maken, en heel geschikt als u veel gasten hebt. Maar als er toch wat overblijft is dat niet erg: koud de volgende dag is het zo mogelijk nog lekkerder. 

Bij het vlees serveren we een volle saus van rode wijn. U kunt dezelfde wijn bij het hoofdgerecht drinken.

Knapperige aardappeltjes

Het bijgerecht is minstens zo klassiek: knapperig gebakken aardappeltjes. Door een korte voorbehandeling krijgen ze in de oven een heerlijk korstje. De kruiden en knoflook die mee de oven in gaan geven hun smaak tijdens het bakken af. Voor het opdienen kunt u een vers kruidentakje in de schaal leggen, dat staat extra feestelijk.

Aardappels bevatten wel veel kalium. Daarom geven we ook de analyse voor als u de aardappels vervangt door een lekkere gekookte rijst. Als u het hele menu maakt, heeft u de oven nodig voor de rosbief en voor de aardappels. Dit lost u op door eerst de rosbief te braden, en die op het laatst nog even snel op te bakken.

Frambozencheesecake

Als kroon op het werk, of kers op de taart zo u wilt, maken we een heerlijk frisse cheesecake. Met een laagje zelfgemaakte smeuïge karamel en een topping van feestelijk rode frambozen. U heeft hier geen oven voor nodig. Het lastigste is dat u er een dag van tevoren aan moet beginnen, en er dan niet van mag eten tot het aan het eind van het kerstdiner tijd is voor uw spectaculaire nagerecht...

In plaats van frambozen kunt u ook ander fruit gebruiken. Omdat de karamel erg zoet is, is het wel zo lekker om fruit te nemen dat een friszure smaak heeft. Vervang de frambozen liever niet door kiwi of ananas: die fruitsoorten hebben een vervelend effect op de yoghurt in de taart.

Download hier het recept voor het volledige Kerstmenu 2013
Witlofschuitjes met garnalensalade

======

Rosbief met rode-wijnsaus

======

Knapperige aardappeltjes

======

Frambozencheesecake

======

 

sterren Gepubliceerd: zondag 24-11-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier