Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zondag, Dag van de Mantelzorg

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Voor de trouwe mantelzorgers/sters is zondag 10 november 2013 weer de dag om door de omzorgde te worden gefêteerd. Morgen dus. Dit is weliswaar tot nu toe - voor zover ik weet - een Nederlands gebeuren. Maar als Nederlanders in Frankrijk doen wij daar van harte aan mee. Het kan eigenlijk niet vaak genoeg, maar mijn trésorière - zeg maar schat- en budgetbewaakster - houdt debet en credit angstvallig in de gaten. Dus er zijn grenzen aan onze uitspattingen.

Mijn dank naar Nanny toe is groot, maar mag af en toe ook wel eens materieel en smakelijk vertaald worden; dat neemt zelfs mijn trésorière me niet af. Soms krijg ik - dit ver ter zijde - overigens de indruk dat in de wereld van de falende nieren vooral de 'sters' hun hulp en zorg moeten aanbieden. Deze indruk komt bij mij op als ik de verhouding van het aantal mannen vergelijk met het aantal vrouwen in de wachtkamer van SERENA; hoewel dit natuurlijk geen wereldwijd gemiddelde suggereert zie ik deze beelden al ruim zeven jaar. En ook in andere centra die ik mocht aandoen deed zich deze wanverhouding voor, tot in Nederland toe.

Nanny is er constant mee bezig, is het niet in de praktijk, dan in elk geval in haar heldere hoofd. Maar een zeldzame keer mocht ik die zorg even overnemen. Iets terugdoen gaf me ondanks de ongelukkige oorzaak een beetje een gevoel van gedeelde smart. Enige jaren geleden heb ik namelijk het betrekkelijke en pijnlijke genoegen gesmaakt om een poos voor Nanny te mogen zorgen toen zij haar col de fémur - hals van het dijbeen - had gebroken en dus in het begin geen poot kon en mocht verzetten. 'Zo is het leven af en toe weet je en alleen afwachten en toekijken helpt dan niet, ook niet een beetje'.

Je doet die verzorging met liefde maar beseft dan opeens ook veel beter - hoewel je zorg in dit geval te overzien is en relatief eindig - wat het voor de partner moet betekenen om jaar in jaar uit zo te moeten mantelzorgen. Ik mag zelfs blij zijn dat ze is gebleven; dat kan namelijk ook heel anders.

Die tiende november is dus een goede gelegenheid om - ook vanwege die mantelzorg - een bevriend echtpaar, met dezelfde werkverdeling - opnieuw uit te nodigen voor een klein herhalingsfeestje in een prettige ambiance in een naburig dorp. Wij hadden, voor de variatie, even gedacht aan een restaurant aan de kust met klotsende golven onder het terras, maar zij vonden dat toch een heel gezoek. En dus is gekozen voor een reeds bekende locatie met minder oriëntatieproblemen. Wij komen natuurlijk af en toe daar nog wel eens aan de kust en weten er de weg, maar die kennis mag je niet van iedereen eisen. Ze moeten er ook nu een kleine honderd kilometer voor rijden, maar hebben dit er blijkbaar graag voor over. Met mijn 'collega' gaat het recent toch wat minder goed.

De vorige keer reed hijzelf, maar nu zal zijn vrouw toch het stuur moeten overnemen. Alweer meer mantelzorg, die Nanny eigenlijk ook voortdurend op zich neemt. De Météo voorspelt voor morgen tien november voorzichtig wat zon en geeft een zesje. En wij hopen dat het verder in elk geval nog ruim een week stabiel, of beter zal blijven omdat - weer of geen weer - ook la fête du vin nouveau van Taradeau een week later op zondag 17 november zal worden gevierd. Het weer is dan nooit gegarandeerd omdat half november nog wel eens de grens wil zijn tussen stralend kalm weer en harde wind met koude regen; het moet natuurlijk ooit een keer herfst worden, maar nu liever even nog niet. Enfin over een week weten we meer.

Onze vrienden hebben in elk geval morgen een plezierige rit bij betrekkelijk rustig weer naar hier. De lunch zal aangenaam maar gematigd zijn, omdat wij - de beide dialysanten - de volgende dag weer aan de bak mogen. Wij wensen dan niet al te zwaar te worden gestraft voor overgewicht na te grote uitspattingen die de feestvreugde toch nauwelijks verhogen. Dit alles is nu nog even toekomst, mochten er zich echter vermeldenswaardige zaken voordoen dan zal ik u dat graag doen weten. Maar voorlopig reken ik op uw voorstellingsvermogen en zeg dus zoals u gewend bent,

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 09-11-2013 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiënten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat – hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier