Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierzieke kinderen groeien steeds beter

Door Hanne Dijkstra 

Kinderen die een nierfunctievervangende therapie ondergaan, hebben vaak een achterblijvende lengtegroei. Dit heeft als gevolg dat een meerderheid van deze kinderen op volwassen leeftijd kleiner is dan hun leeftijdsgenoten. Uit een Europees, deels Nederlands, onderzoek blijkt dat verschillende factoren van invloed zijn op de uiteindelijke groei. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat de groeiachterstand van kinderen met niervervangende therapie in recente jaren is afgenomen.

Deze verbeterde groei van kinderen kan deels verklaard worden door een effectievere behandeling met medicijnen en hormonen. Toch zijn andere factoren minstens zo belangrijk voor een optimale lengte op volwassen leeftijd. Zo zijn de kwaliteit van de donornier en de lengte van de periode dat het kind een functionerende donornier heeft gehad, van grote invloed op de ontwikkeling. Ook de lengte van een kind bij aanvang van de niervervangende therapie is van significant belang.

Dit betekent dat een kind dat op latere leeftijd eindstadium nierfalen ontwikkelt, minder last heeft van een achterblijvende groei. Ten slotte observeerden de onderzoekers dat kinderen met een aangeboren verkeerde aanleg van nieren en urinewegen en kinderen met stofwisselingsproblemen een lagere uiteindelijke lengte bereiken dan kinderen met andere nieraandoeningen.

Door de gegevens te analyseren van 1.612 kinderen in 20 Europese landen die hun uiteindelijke lengte tussen 1990 en 2011 bereikten, concluderen de onderzoekers dat kinderen die tussen 2006 en 2011 waren uitgegroeid, minder groeiachterstand hadden dan eerdere patiënten. Deze conclusie biedt hoop en geeft aan dat de medische ontwikkeling voor kinderen met een nierziekte de juiste kant op gaat.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-11-2013
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier