Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Rechte katheter bij peritoneale dialyse beste keus

Door Hanne Dijkstra 

Onderzoekers Martijn Hagen en
Jeff Lafranca (onder) 

Recent onderzoek wijst uit dat met katheters bij peritoneale dialyse in 35% van de gevallen iets misgaat. Peritoneale dialyse, ook wel bekend als buikdialyse, biedt een effectieve behandeling bij eindstadium nierfalen, maar een langdurig succes is afhankelijk van een combinatie van factoren. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben op basis van een meta-analyse van een groot aantal gerandomiseerde onderzoeken bekeken welke 'mechanische' factoren van katheters van invloed zijn op een geslaagde behandeling.

Door de uitkomsten van de onderzoeken systematisch te beoordelen zijn Martijn Hagen en Jeff Lafranca, onder leiding van Frank Dor, tot de conclusie gekomen dat de vorm van de katheter van invloed is op de uitkomst van de behandeling. In het onderzoek vergeleken zij drie aspecten van de katheters; of het gedeelte van de katheter direct onder de huid recht of gebogen was, of de katheter een enkele of dubbele ‘cuff’ had en of de katheter in de buik gekruld of recht was.

Opmerkelijke uitkomst
Deze aspecten toetsten zij op het aantal complicaties, zoals lekkage, buikvliesontsteking en verwijdering van de katheter. Hoewel de eerste twee vergelijkingen geen noemenswaardige verschillen opleverden, bleek dat een rechte katheter een significant betere houdbaarheid had dan een gekrulde.

Deze uitkomst is opmerkelijk, omdat dit niet in de individuele studies naar voren kwam. Juist door de vergelijkende meta-analyse is het verschil zichtbaar geworden, ondanks het feit dat er geen opvallende verschillen zijn in de percentages van complicaties op zich. Het onderzoek heeft dus uitgewezen dat een rechte katheter in de buik een betere houdbaarheid heeft dan een gekrulde maar kan daar geen verklaring voor geven.

Laparoscopisch inbrengen beter
Een eerdere meta-analyse van de gebruikte operatietechniek om de katheter in te brengen kwam bovendien tot de aanvullende conclusie dat de houdbaarheid van katheters beter was bij een laparoscopisch ingebrachte katheter dan bij een katheter ingebracht tijdens een open operatie.

Hoewel er in de Nederlandse richtlijnen nog geen standaardkatheter wordt aangegeven, zou Martijn Hagen in de richtlijnen graag het advies voor een rechte katheter als standaard opgenomen zien.

Toch, zegt hij, is het mechanische aspect slechts één onderdeel van een gecompliceerd traject. ‘Het belangrijkste aspect in de behandeling van dialysepatiënten is een toegewijd team dat zorg draagt voor deze patiëntenpopulatie. Onze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan meer inzicht in hoe dat toegewijde team de beste behandelingen zou kunnen bieden.’

sterren Gepubliceerd: maandag 28-10-2013
Bron: onderzoek: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier