Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter wordt wereldleider op dialysemarkt

Door Vincent van Loenen 

Eind vorig jaar werd de op handen zijnde overname door Baxter van de dialyseactiviteiten van het Zweedse Gambro bekend. De overname kost Baxter zo’n 4 miljard dollar en maakt de firma in een klap de grootste leverancier van dialysetechnologie ter wereld. Baxter blijkt nog wel een paar miljard dollar bij elkaar te moeten zoeken om de aankoop te bekostigen.

De Amerikaanse firma heeft leningen aangevraagd die een looptijd van drie tot dertig jaar hebben. Een groot deel daarvan is nodig voor de overname, de rest zal worden gebruikt voor het verhogen van de algemene middelen. Baxter verwacht heel snel alle financiële en wettelijke formaliteiten afgerond te hebben, waardoor de overname een feit is. 

Deze overname gaat de dialysemarkt behoorlijk veranderen, omdat op dit moment Fresenius (Bad Homburg, Duitsland) nog de eerste positie in handen heeft en Gambro een goede tweede plaats inneemt. In 2010 heeft NierNieuws ook al de overname gemeld van alle aciviteiten van Gambro op het gebied van peritoneale dialyse (PD) door Fresenius. Er vinden dus grote onderlinge verschuivingen plaats op de markt van dialysetechnologie.

Baxter heeft zijn grootste markt in de VS, maar met de overname van Gambro verwacht men in andere gebieden zoals Azië en Zuid-Amerika ook een aanzienlijk marktaandeel te verwerven. Ook zal hierdoor naar verwachting het aantal producten en diensten in de hemodialyse flink worden uitgebreid.

Baxter heeft ook in Nederland een belangrijke positie in de markt, als die nu nog sterker wordt met deze overname, rijst de vraag of er nog wel genoeg concurrentie in dit marktsegment overblijft.

sterren Gepubliceerd: donderdag 06-06-2013
Bron: QMed | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Vincent, Best
  10-06-2013 18:45

  Beste Ben & Marcel,
  Dank voor jullie reacties. Het valt te bezien hoe dit uitpakt. Maar als ik naar andere overnames van producenten van medische technologie kijk, over de laatste 10-15 jaar, dan is de spoeling erg dun geworden en is innovatie minder aan de orde. Wel de marketing uitingen, maar of dat de patient helpt?

 • Ben Geurdes, Oisterwijk
  10-06-2013 16:46

  Samen met B.Braun Avitum zijn er 3 grote aanbieders; 2 Europese en 1 Amerikaanse.
  Toch nog marktwerking genoeg en voldoende grootschaligheid per onderneming voor ontwikkelkosten van verbeteringen.

 • Marcel Klaver, Hensbroek
  07-06-2013 23:24

  Beste Vincent,
  Ik ben het helemaal eens met je laatste kritische overdenking in je artikel.
  Heeft de overname van Gambro HD door Baxter wel een gunstig effect op de markt nu er minder spelers op de markt komen? Een amerikaans bedrijf met het amerikaanse marktdenken is mijn inziens niet zo een positieve bijdrage aan de europese dialysemarkt.
  Eerst gaan Gambro en Hospal samen en nu gaan dus beide op in Baxter. Waar gaat dit naar toe?
  Eenmaal de grootste is eenmaal de sterkste. Jammer dat de Europese mededingingsautoriteit de overname goedkeurt.
  M. KLaver
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier