Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verplicht thuis dialyseren, omdat dat goedkoper is

Tot op heden is de invloed van zorgverzekeringen heel beperkt geweest op uw keuze van te krijgen zorg. Natuurlijk bepalen de aanvullende pakketten uw keuzes welke zorg u kiest, maar het basispakket is overal hetzelfde. De zorgverzekeringen hebben een heel drukke tijd achter de rug met het invoeren van het nieuwe wettelijke zorgstelsel. Nu zij hun zaken meer op orde hebben en het Ministerie van VWS zijn handen meer terugtrekt van subsidiëring van hele dure zorg, waaronder de dialysezorg valt, komt hun focus steeds meer te liggen op controle op de zorgfinanciën.

De komende jaren zullen steeds meer zorggebruikers merken wat de invloed van de zorgverzekeraars is. Keuzes van behandelingen zijn niet meer zo vrij als het wel lijkt. De specialisten zullen daar ook mee te maken krijgen. Dit is allemaal politiek beleid om de kosten van de zorg naar beneden te krijgen. Beleid gericht op marktwerking en minder zeggenschap voor patiënt en zijn behandelaar.

Het is en blijft een delicate kwestie die ik hier te berde breng. Want waar gaat het nu werkelijk over in deze overspannen zorgmaatschappij? Gaat het om gelduitgaven door het rijk, of gaat het om kwaliteit van zorg. De huidige politieke stroming die het land bestuurt, heeft zijn zinnen gezet op bezuiniging met een verhoging van de kwaliteit van de zorg. Mijns inziens een contradictio in terminis.

U begrijpt, ik ben geen voorstander van de huidige marktwerking. Ondanks de marktwerking stijgen nog ieder jaar de kosten voor de gezondheidszorg. Als dit zo zou doorgaan dan betalen we een godsvermogen voor onze zorg over tig jaar. Is niet alles terug te voeren op onze hebberigheid. Oei, ik snij nu wel een heel gevaarlijk onderwerp aan, maar mijn columns schrijf ik om de lezer te prikkelen om reactie te geven.

Ik zal u proberen uit te leggen wat ik versta onder de hebberigheid. Ik versta eronder de mentaliteit om voor ieder wissewasje een dokter te raadplegen, ik versta eronder de gewoontewording om rechten te ontlenen voor iedere zorgbehoefte. We zijn toch wel doorgeslagen met onze aangeleerde zorgrechten. Ook het feit dat managers en specialisten een groot deel van de ruif van de zorggelden opeisen is een groot punt van irritatie.

Zorgmanagers die zichzelf terugverdienen door te bezuinigen op de werkvloer. De politiek roept al jaren daar invloed te willen uitoefenen. Tot op heden is dat nauwelijks gelukt. Ja, oud-minister Wouter Bos houdt zich netjes aan de Balkenendenorm qua salaris, maar ik ben benieuwd wat zijn bonussen zullen zijn. Allerlei wetenschappelijke mensen hebben al gepleit om de marktwerking een halt toe te roepen. In de tandartszorg heeft het kabinet wel de marktwerking stopgezet naar aanleiding van excessen. Beste maatschappij, laten wij proberen om meer nadruk te leggen op positieve eigenschappen van de mens. Solidariteit, respect en waardigheid van de mens zijn inspiraties om een sociale samenleving te creëren.

Wat kan dit beleid betekenen voor de dialysepatiënt? Naar alle waarschijnlijkheid komt er meer focus te liggen op de thuisdialyse omdat dat goedkoper is voor de zorgverzekeraar en dus uiteindelijk ook voor de zorggebruiker. Dat kan tienduizenden euro’s schelen per jaar per dialysepatiënt. De dialysemarkt die gestuurd wordt door het spel van vraag en aanbod zal in de komende jaren wijzigen. Wat zal er gebeuren als de draagbare kunstnier een succes blijkt te zijn? Wat zal er gebeuren als thuisdialyse geen keuze meer wordt maar een suggestieve 'must'. De dialysebehandeling blijft uiteraard voor de nierpatiënt bestaan, maar de vorm waarin zal in de komende jaren mijns inziens een beleidswijziging ondergaan.

Wat vindt u van mijn column?

sterren Gepubliceerd: zondag 14-07-2013 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sandra walker, Scarisbrick
  15-07-2013 11:44

  Als thuis dialyserende met een Nxstage machine, ben ik erg gelukkig en voel me beter en onafhankelijker, dan ik me in 10 jaar (in-center)hemo en 5 jaar PD voelde. Misschien als er meer wordt gekeken naar de patient en diens behoeften dan naar de behoeften van de gezondheidszorg als 'werkverschaffer' en 'investeermogelijkheid' alleen, zouden allang meer mensen thuis dialyseren uit vrije keuze

 • tjark reininga, utrecht
  15-07-2013 09:45

  veel nierpatiŽnten zullen, denk ik, blij zijn met de mogelijkheid van thuisdialyse, want de frequente gang naar het dialysecentrum is allesbehalve een pretje en jaagt zowel hen zelf als hun (mantel)zorgers ook op hoge kosten.

  maar hoe waarschijnlijk is de door u verwachte ontwikkeling gezien de prijs van de dialyseapparatuur en de deskundigheid en training die voor het gebruik nodig is. mogen we werkelijk verwachten dat op niet al te lange termijn iedere dialysepatiŽnt over een eigen apparaat kan beschikken en over de deskundigheid - hoe beperkt misschien ook - die nodig is om die apparatuur aan te sluiten en te bedienen? of voorziet u reizende apparatuur waarmee mee dan ťťn patiŽnt wordt bediend? en wat zou dat betekenen voor transport en bediening van die kostbare apparatuur?
  en wat voor gevolgen heeft de overgang naar thuisdialyse voor de medische controles? en voor het contact tussen de patiŽnt en zijn verzorgers (zij het professionals of mantelzorgers)?

 • Henk , Dordrecht
  15-07-2013 07:48

  Ik ben net getransplanteerd en hoewel uitstekend geholpen door de specialisten heb ik, als oud kwaliteitsmanager in het bedrijfsleven nogal wat aan te merken op de manier van werken in de verpleging van het Erasmus MC. Niet dat die heel slecht is maar de verbeteringen liggen voor het oprapen en ik verbaasde me hogelijk dat er niet een kwaliteitssysteem in het Erasmus aanwezig is. Voor wat betreft de column, zeer waar alleen een beetje naief om uit te gaan van het beste van de mens. Keihard straffen bij fraude (boetes) en hele lagen managers weg. Verspilling en overdaad medicijnen en specialisten betalen in salaris in plaats van handelingen. Dat lost al heel veel op.

 • Mucha, Hoensbroek
  14-07-2013 12:14

  Cor je hebt volkomen gelijk alleen vergeet je een belangrijk aspect we leven in een kapitalistisch land en daar geldt maar een regel, geld, hoe meer hoe beter.
  Wij zijn als mens alleen belangrijk zolang de kapitalist aan ons kan verdienen.
  NierdialysepatiŽnten en tal van anderen waaronder kankerpatiŽnten zijn en blijven melkkoeien van de medische wereld.
  Maar laten we blij zijn dat we in Nederland wonen en toch hoop van harte dat de Eerste Kamer voor een keer laat zien dat het genoeg is met de plannen van Rutte. De bezuinigen op zorg en onderwijs zijn niet meer verantwoord om kwaliteit te garanderen.
  Ik hoop dan ook dat er een kabinetscrisis komt en dan moeten we gaan nadenken op wie we dan gaan stemmen!
  Nederland moet toch langzaam inzien dat het uitgavenpatroon van de overheid aan alle kanten rammelt. De uitgaven overstijgen ieder jaar de inkomsten en de staatsschuld blijft oplopen.
  Europanorm handhaven?
  Wat was het anders toen er nog de gulden was.
  Andere Europese landen helpen?
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in zín hempie staanÖ Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om Ďhuní sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier