Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een nieuwe levensfase

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het leven zit vol onzekerheden en onverwachte gebeurtenissen. Dacht ik na een heerlijke vakantie in St.Clair alles in lijf en geest weer op een rijtje te hebben, komt er ineens toch weer die onrust en wanorde! Waarom komen 'de dingen' altijd allemaal op hetzelfde moment op je pad? Weken geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en dan ineens vliegen de uitnodigingen je om de oren en moet je zelfs keuzes gaan maken.

Wekenlang alleen maar 'leuke' post en dan ineens stapels dikke enveloppen van de Franse én de Nederlandse Belastingdienst, het Pensioenfonds en de SVB (willen een bewijs dat wij nog in leven zijn), de Nederlandse Ziektekostenverzekering/Belastingdienst (vragen een specificatie van onze ziektekostenopgave), het Achmea Zorgkantoor (wil inzage in de besteding van het PGB dat ik voor mijn zus beheer). En tot slot de ING die maar blijft vragen om mijn identificatie, terwijl ik die al twee keer opstuurde.

Men houdt star vol dat ik de kopieën weer per post naar hun hoofdkantoor moet sturen en dat het 'wettelijk' niet mag ze via een ons bekende persoon op een regionaal kantoor te laten afgeven. Totaal geen begrip voor het feit dat ik niet even op en neer naar NL kan om aan hun verzoek te voldoen. Nu dreigt ING nota bene de en/of rekening van Margreet en mij te blokkeren! Een beetje service mag toch wel verwacht worden van een bank die met ons belastinggeld overeind wordt gehouden. Op zo'n moment kan ik maar één ding doen: Met Sanne gaan wandelen op ons domaine en 'mindful' kijken naar de bloeiende bloemen en struiken en het frisse groen van de uitbottende eiken en moerbeibomen. Een wandelmeditatie, aarden, hoofd leegmaken en frisse lucht inademen.

Daarna komt er in de bovenkamer weer rust, regelmaat en ruimte voor de wezenlijke zaken zoals bijvoorbeeld de nieuwe levensfase die ik binnenkort zal ingaan. Volgende maand hoop ik 65 te worden en de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. Een leeftijd waar ik in feite vanaf mijn 25e naar toe heb 'gewerkt', want maandelijks daarvoor een deel van mijn salaris opzij laten zetten. Mijn pensioen zal uiteindelijk niet wereldschokkend zijn gezien mijn vroegtijdig vertrek naar Frankrijk. Maar het komt wel op de afgesproken tijd.

Anders ligt het met de AOW. Ook hiervoor betaalde ik vanaf mijn 25e via mijn salaris. En vanaf het moment dat wij naar Frankrijk vertrokken betaalde ik premie voor de vrijwillige AOW-verzekering. Zo heb ik de 40 jaar dus netjes vol gemaakt. Maar mijn AOW krijg ik door de bezuinigingen niet in juni, maar pas in juli. Het zij zo. Vanaf dat moment behoor ik dan ook tot de groep senioren. De grijze haren had ik al, evenals de stijve spieren en gewrichten. Maar senior zijn, hoe doe je dat? In mijn hoofd komen nog regelmatig nieuwe ideeën naar boven, ik heb nog steeds zin om erop uit te trekken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik wil leuke gekleurde kleding dragen en af en toe ook nog ongegeneerd giechelen, ginnegappen of schaterlachen.

Binnenkort ga ik geraniums planten in de bakken op de vensterbank. En vanachter deze geraniums kijk ik dan tevreden naar onze prachtig bloeiende tuin terwijl ik op mijn hometrainer de minuutjes wegfiets om mijn conditie op peil te houden.

En nu die nieuwe uitdaging! Onlangs hadden Ad en ik, naar aanleiding van ons artikel in hun blad, een gesprek met de vice-voorzitter van de FNAIR, de Franse Nierstichting. Na een beleefde informatie-uitwisseling over hun doelstellingen en onze activiteiten voor NierNieuws werd de vice-voorzitter steeds enthousiaster. Hij toonde veel belangstelling voor onze columns en het boek 'Enchanté, leven met dialyse in de Provence'. Als wij daarvoor voelden wilde hij wel nagaan of wij ook voor hun blog zouden kunnen schrijven. Daarna vroeg hij of wij in voorkomende gevallen een lezing zouden willen houden op een nierpatiëntenbijeenkomst of voor een groep verpleegkundigen of artsen. Onze ervaringen als Nederlandse nierpatiënt en partner in Frankrijk zouden een bijzondere en aanvullende bijdrage kunnen leveren in de nefrologiezorg.

Fleurtje wordt de komende week in
het Nederlandse Barneveld geboren

Gelukkig mogen wij hierover nog even nadenken. Want ook in huiselijke kring gaat er binnenkort iets veranderen. Sanne krijgt er namelijk een zusje bij. Als alles goed gaat zal Fleurtje de komende week in Barneveld worden geboren. De fokkers komen haar eind juli tijdens hun vakantie persoonlijk afleveren. Daarna zal ons leven, naast het strikte dialyseregime ook worden gedirigeerd door een jonge pup. Fleurtje zal veel moeten leren, maar onze ervaring destijds met Sanne is dat haar oudere broer Igor een goede leermeester voor haar was.

Wij hopen daarom dat Sanne haar nieuwe huisgenootje met open pootjes zal verwelkomen en haar alle rechten en plichten van het leven als hond in Frankrijk spelenderwijs zal bijbrengen. Wij, oudsten van de roedel, zullen  er ook veel tijd en vooral energie in moeten stoppen, maar dat doen we van harte. Na een gewenningsperiode zal dan blijken of er nog tijd overschiet voor de NierNieuwscolumns!

Hierover gaan we rustig nadenken tijdens onze aanstaande vakantie. Ad biedt mij namelijk voor mijn verjaardag twee weken 'Franse romance' aan op een château aan de Loire. Als dat geen mooi begin wordt van mijn nieuwe levensfase...

Blijft U ons volgen? Dan ... à bientôt

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-05-2013 | Nog geen reacties
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier