Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ziekenhuisbacterie MRSA is een steeds groter probleem

MRSA, ook wel bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’, is de afkorting van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Het wordt een ziekenhuisbacterie genoemd omdat de bacterie voornamelijk in een ziekenhuis opgespoord wordt. Dat gebeurt omdat een ziekenhuis de bacterie niet binnen zijn poort wil hebben vanwege de resistentie tegen vele antibiotica en dus het gevaar voor zieke patiënten met minder afweer. De MRSA-bacterie is resistent geworden tegen antibiotica op basis van methicilline.

De Staphylococcus aureus is een bacterie die bij 30 procent van de Nederlanders voorkomt. Bij een procent van deze groep komt de resistente vorm MRSA voor. De stafylokok is gemakkelijk via contact overdraagbaar. Het is een huidbacterie die vooral in de keel, neus en het perineum voorkomt. Dit zijn ook de plekken waar kweken worden afgenomen bij verdenking.

Bij een gezond iemand vormen de huid en de slijmvliezen een natuurlijke afweerbarrière. Bij iemand met een verminderde afweer kan de bacterie wel een gevaar vormen en binnendringen en dan is intraveneuze antibioticabehandeling nodig. Er is nog Vancomycine die werkzaam is tegen de MRSA, maar die geeft wel bijwerkingen. Als een gezond iemand de MRSA bij zich draagt, is de kans groot dat door hygiënische maatregelen en eventueel het smeren in de neus met bactroban zalf, de bacterie vanzelf weer verdwijnt.

Buiten Nederland komt de MRSA bacterie vele malen vaker voor qua dragerschap. Dat is ook de reden dat patiënten die in het buitenland hebben gedialyseerd MRSA-inventarisatiekweken moeten inleveren bij hun Nederlandse ziekenhuis. Zijn de patiënten langer dan 24 uur opgenomen geweest dan moeten zij zelfs als sterk verdacht op dragerschap worden behandeld. Dat heeft tijdelijke isolatieverpleging tot gevolg totdat de kweken bekend zijn. In Nederland hebben we dus een apart beleid ten aanzien van de MRSA, waarbij ik mij afvraag waarom de vele andere Europese landen zich niet meer aanpassen om deze bacterie preventief te bestrijden. De Europese Unie is een bijzonder geschikt toneel om het preventiebeleid tegen de MRSA op elkaar af te stemmen. Ik ben bang dat het Nederlandse beleid steeds meer onder druk komt te staan als er steeds meer MRSA-uitbraken komen.

Een ander probleem is de vleesindustrie, waar een kwart van de varkenshouders besmet is met de MRSA, de vleeskuikenhouders waar zo een acht procent besmet is met MRSA en de slachtbedrijven van deze dieren waar bijna 14 procent van de slachters besmet is. Dit komt mede door het overvloedige antibioticagebruik in de vleesindustrie. In Nederland is het streven om in 2013 het antibioticagebruik in de vleesindustrie te halveren.

Men verwacht dat door de toegenomen ouderdom, de toename van het reizen in de wereld en een toename van complexe operaties en onderzoeken de incidentie van de MRSA zal toenemen. Dit geeft mijns inziens een enorme druk op de zorginstellingen en dus ook de dialysecentra. Voor de ziekenhuisorganisatie, de patiënten, verpleegkundigen en alle andere medewerkers heeft een MRSA-uitbraak heel vervelende gevolgen.

Voor de organisatie moet de focus gelegd worden op de uitvoering van alle MRSA-protocollen. Iets wat veel werk genereert en waardoor ander werk moet blijven liggen. Dan is er nog de opnamestop die uiteraard omzet kost, maar de kosten nemen ook toe door alle kweekonderzoeken, preventiemaatregelen en extra personele inzet.

Voor de patiënten is het vervelend dat ook zij kweken moeten inleveren en beperkt worden in hun vrijheid zich te verplaatsen in het ziekenhuis en behandeld worden alsof zij allemaal besmet zijn. Bezoek dient zich in een isolatiepak te kleden voordat het de afdeling op mag.

Voor de verpleegkundigen en ander personeel op de dialyseafdeling betekent een MRSA-uitbraak extra werk op en een grote beperking van hun vrijheid in het ziekenhuis.

Patiënten geïsoleerd verplegen is een 'hell of a job'. Je moet dan een op een staan op een aparte kamer vanwege de isolatiemaatregelen. Het is dus ook een aanslag op de personeelsformatie. Tijd voor de politiek om zich eens ernstig over dit probleem te buigen.

MRSA, je zal het maar tegenkomen!!!! 

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-04-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • T. Vogels, Eindhoven
    18-04-2013 21:39

    Zeker is het voor personeel een hele toer maar ik zie vooral ook de eenzame patient en zijn omgeving die moet omgaan met het regime van isolatie verpleging en allerlei aanverwante regels die zeer belastend zijn!
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier