Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gaan we straks nierweefsel printen van waterdruppels?

Door Vincent van Loenen 

Klik voor vergroting

Foto: Universiteit van Oxford

Het is wetenschappers aan de Universiteit van Oxford gelukt om kunstmatig (orgaan)weefsel te maken op een 3D-printer. Dergelijk weefsel zou in de toekomst gebruikt kunnen gaan worden om beschadigd menselijk weefsel te vervangen, of om medicamenten toe te dienen.

Het kunstmatige weefsel vertoont veel overeenkomsten met menselijk weefsel en bestaat uit waterdruppels, omgeven door een vetachtige film. Hierdoor kan een aantal functies van menselijke cellen worden overgenomen. 'We hebben niet geprobeerd om menselijke cellen te kopiëren, maar om structuren te maken die enkele belangrijke weefselfuncties over kunnen nemen', zegt Professor Hagan Bayley van het Oxford University's Department of Chemistry. 

Op dit moment staan de onderzoekers nog voor een aantal technische problemen. Het belangrijkste obstakel is de afmeting van de kunstmatige cellen. Die zijn nu nog ca. 50µ groot en daarmee zo’n 5x groter dan de menselijke cel. Men verwacht dat het toch mogelijk zal worden om veel kleinere cellen te produceren. De huidige generatie van 3D-printers bleek niet in staat om complexe structuren van deze druppels te printen. maar men is nu al in staat om een netwerkje van tienduizenden aaneengesloten cellen te creëren in het laboratorium, door middel van een speciaal ontwikkelde 3D-printer.

Met deze ontwikkeling komen heel nieuwe mogelijkheden voor patiënten met bijvoorbeeld orgaanbeschadiging, zoals nierziekten ter beschikking. Beschadigde harten, levers en nieren zouden door op maat gemaakt synthetisch weefsel, dat ter plekke tijdens de operatie uit de printer rolt, gerepareerd kunnen worden. Een van de voordelen ten opzichte van het gebruik van stamceltransplantatie is, dat deze cellen zich niet tot kankercellen kunnen gaan ontwikkelen.

Voordat 3D-printers voor menselijk weefsel algemeen toegepast kunnen gaan worden moet er nog wel een aantal barrières genomen worden op het gebied van wet- en regelgeving en ook moeten commerciële partijen worden gevonden. Op dit moment worden alleen levende menselijke cellen gebruikt bij huidtransplantaties en wordt bewerkt varkensweefsel gebruikt voor vervanging van hartkleppen.

Het zal dus nog even duren voordat het algemeen beschikbaar komt, maar deze ontwikkeling mag zeker gezien worden als een belangrijke innovatie, zeker voor nierpatiënten. Het kan wellicht het aantal noodzakelijke niertransplantaties gaan terugbrengen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 17-04-2013 | Nog geen reacties
NierpatiŽnten en covid-19: actuele gegevens uit Europa

Voorafgaand aan de ERA-EDTA, het grootste Europese nefrologiecongres dat morgen van start gaat, vond een digitale persconferentie plaats. Met als enige thema: covid-19. De organisatie en de deelnemers voelen de effecten hiervan: het hele congres vindt virtueel plaats, in plaats van in Milaan. Maar de grootste gevolgen waren er al veel eerder: ziekenhuizen die volledig in beslag genomen werden door de zorg voor covid-19 patiënten, de onzekerheid, de vele doden. Nierpatiënten vormen een kwetsbare groep, daarom vandaag een update over wat er inmiddels bekend is over nierpatiënten en covid-19.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier