Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gelukkig weer een lichtje in de verte

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het is met recht een ontspannen en genezende retraite. In deze, ons al jaren bekende, omgeving voelen wij ons zo vrij als de zeemeeuwen in de lucht. Dagelijkse wandelingen over de boulevards van St. Clair, Le Lavandou of Bormes les Mimosas zijn vaste prik en werpen zichtbaar hun vruchten af. We hebben inmiddels ons eigen cafeetje aan de haven gevonden en worden daar met een Franse handdruk verwelkomd! En als het niet te hard waait liggen we op ons terras de stapels boeken en tijdschriften weg te lezen. Gelukkig verlopen de dialyses in Hyères vlekkeloos, zij het dat het verschil tussen avond- en nachtdialyse goed merkbaar is. Hierover en over zijn contacten met mededialyserenden zal Ad verslag doen.

Wij hebben deze weken ook gemerkt dat niet alleen wij van slag zijn. Het weer laat zich namelijk van een ongekend onrustige kant zien. Zonnige warme dagen worden afgewisseld door dagen met storm en striemende regen waarbij de temperatuur plotseling met 10 graden daalt. Dan blijken wij in hart en nieren nog steeds echte Nederlanders: regenjacks aan, capuchon op en lopen ... door weer en wind langs een bulderende Mediterranée. Voor ons een heel nieuwe belevenis en zelfs een uitdaging die bij thuiskomst beloond wordt met een gezond rozig gevoel en uiteraard een verwarmend drankje!!

Alsof deze ervaring niet nostalgisch genoeg is vertelt Sylvain ons op een dag dat het duikteam van de Koninklijke Landmacht hier een aantal dagen zijn tenten komt opslaan! 's Avonds zullen vier kaderleden met chauffeur arriveren om het programma voor te bereiden. Een groep van vijfentwintig soldaten en instructeurs volgt over enkele dagen. De jongelui, die in Nederland in het zwembad de duikbeginselen reeds hebben geleerd, moeten hier in volle zee tot een diepte van twintig meter duiken om hun brevet te halen. Sylvain lacht veelbelovend: 'Ieder jaar in januari en maart komt er een nieuwe groep. Ze huren dan het hele hotel af. Het zal weer 'een geweldig feest' worden. Bereid jullie maar voor op enkele onrustige nachten, want de jongens worden na de lessen vrij gelaten om de Côte d'Azur te verkennen.' Onze eerste gedachte is 'daar gaat onze rust', maar we zijn natuurlijk ook benieuwd hoe deze militaire oefening zich voor onze neus zal ontrollen.

Vanaf het eerste moment zit de Nederlandse stemming er goed in. De militaire viertonner rijdt voor en met man en macht worden een rubber opblaasboot type Zodiac, jerrycans benzine, veel zuurstofflessen, wetsuits en zwemvliezen in de loodsen van de duikschool beneden het hotel opgeborgen. Dan volgt de eerste briefing. Nota bene op het terras voor onze kamer, dus wij zitten eerste rang. Vanmorgen moeten de jongens een schriftelijk theorie-examen afleggen, waarna de hele groep 's middags naar een baai verderop wordt gebracht voor de eerste duik tot zes meter. De zee is daar wat rustiger en zo'n eerste keer blijkt voor de jonge knapen toch best spannend. Het mag daarom, om de moed erin te houden, niet meteen tegenvallen. De adjudant nodigt ons uit om mee te gaan kijken en een van de instructeurs gaat nog een stapje verder door te vragen of ik ook een duikje wil wagen!! Dat laatste lijkt mij geen goed idee, maar kijken naar de duikactiviteiten... heel graag!!

Het programma voor de volgende dagen is min of meer hetzelfde. Af en toe valt er een jongen uit omdat hij 'zijn oren niet kan klaren'. Hij moet dan een tijdje in het hotel boven een warm stoombad hangen. Dat is balen want er moet zes keer gedoken worden om het brevet in de wacht te slepen.

Uiteindelijk is dat alle jongens gelukt en kan het welverdiende afscheidsfeest beginnen. Na een uurtje karaoke vinden Ad en ik het welletjes en zoeken ons bed op. Oordoppen in en proberen te slapen. Af en toe horen we buiten nog een bierflesje van de tafel vallen en wordt er luidruchtig met de muziek(?) meegezongen. Maar wij waren inmiddels zo één met de groep dat het ons geenszins stoorde. Met een vrolijke lach en militaire groet zwaaien we ze de volgende morgen uit. Blij dat we niet mee hoeven, want Noord-Frankrijk zit dichtgesneeuwd en ook in Nederland is de winter nog niet geweken.

Een lekker gevoel dat wij hier nog een poosje kunnen blijven. Het terras is weer voor ons, dus we zetten de parasol op en beginnen in alle rust aan ons ontbijt. Het was een leuke onderbreking die gelukkig slechts vier dagen duurde en geen vier weken!

Terugkijkend op deze lange onbezorgde vakantie hebben we ons weer eens te meer gerealiseerd hoe dubbel ons leven is. Mede dankzij de steun van zorgzame mensen en lieve vrienden om ons heen hebben we het fantastisch samen. Maar er zijn vaak momenten dat het ook zo ontzettend zwaar is dat je door je fundamenten dreigt te zakken. En het wordt ook steeds moeilijker, want geen zicht op genezing maar inmiddels wel op een merkbare achteruitgang. Dus reden temeer om de balans goed in de gaten te houden, dat is voor ons beiden van levensbelang. Daarom hebben we elkaar op weg naar huis een belofte gedaan: We gaan onze grenzen nog beter bewaken en Ad zal mij tijdig terugfluiten als ik op hol dreig te slaan. Zo hopen we het licht nog lang brandende te houden!!

A bientôt

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-04-2013 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier