Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prikangst: iedereen heeft er last van

Prikangst is de angst voor de pijn die de naald geeft als je die in de huid prikt bij het aanprikken van een shunt of fistel. Deze angst is bekend bij dialysepatiënten die op een shunt/fistel gedialyseerd gaan worden. Vaak al voor het aanprikken is er de angst dat het pijn gaat doen, voordat er ook maar een naald is geprikt.

Angst is een slechte raadgever, doch bij prikangst is het rationeel om te denken dat het pijn gaat doen. Echter stress om verwachte pijn geeft wel een grotere pijnsensatie en is dus een negatieve factor bij het aanprikken. Vooral het misprikken geeft veelal meer pijn, wat een volgende prikbeurt weer zijn negatieve stresseffecten geeft.

Nu zijn wij, de dialyseverpleegkundigen, er heel attent op om de prikangst positief te beïnvloeden. Al dan niet met verdovende spray, zalf of een geruststellend gesprek. Het aanprikken is het belangrijkste moment van de dialyse. Gaat het aanprikken goed dan is een optimale dialyse door een goede bloedflow door de kunstnier zo goed als verzekerd. Hier schuilt de deskundigheid van de dialyseverpleegkundige en een kundige prikker geeft de patiënt veel vertrouwen in de behandeling. De wijze waarop de dialyseverpleegkundige met het aanprikken omgaat is ook van evident belang.

Zekerheid uitstralen, een goede voorbereiding en goed overleg met de patiënt zijn drie pijlers die de patiënt een veilig gevoel moeten geven. Het moment van glorie is het moment dat je snel bloed ziet stromen in de naald. Tja wat heb ik een vak hè, mensen pijn doen om ze beter te maken. Ik voel me dan ook wel eens een beul als ik misgeprikt heb. Daar moet ik dan snel overheen en meestal geeft de patiënt dan ook wel een geruststelling. Mocht dat niet zo zijn en de patiënt geeft mij juist een schuldgevoel, ja dan wordt het moeilijk. Moeilijk in de zin van, de volgende naald wel goed te prikken.

Met het zweet op de rug en op het voorhoofd probeer je de volgende naald wel goed te prikken met de aanwezige ogen van de patiënt gericht op jouw handelen. Rustig blijven, vertrouwen blijven uitstralen en de patiënt geruststellen. Hierin ligt ook mijn pleidooi dat prikangst ook bij dialyseverpleegkundigen voor kan komen!!!

Even een grapje ter afsluiting: Er had een dialyseverpleegkundige, bij een mevrouw met een dunne onderarm, de shunt of fistel aangeprikt en de naald kwam aan de andere kant van de arm er weer uit. Neen, dit is geen doorgestoken kaart maar dialysehumor! De nefroloog kwam visite lopen net op dat moment bij die mevrouw en zag datgene wat er gebeurd was en de nefroloog merkte op naar de dialyseverpleegkundige: dat is uit-stekend werk!

sterren Gepubliceerd: vrijdag 01-03-2013 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier