Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Koning Winter en de dialyse

Dinsdagmorgen 15 januari sta ik op en doe de gordijnen open om 6.30 uur ‘s morgens. Ik zie een witte wereld in West-Friesland (Friesland doet zijn naam eer aan!!!) en er ligt een centimeter sneeuw op de weg. Na een flinke krabbeurt van mijn autoramen, rijd ik richting mijn werk. De gladheid valt erg mee en ik kom op tijd aan. Onderweg hoor ik wel op de autoradio dat er 700 km. file staat op de Nederlandse wegen. Enerzijds schrik ik daar wat van, maar anderzijds prijs ik mij gelukkig niet in de file te zitten.

Alle collega's kwamen binnen gedruppeld en de overdracht kon beginnen. Wie gaat wat doen, om daarna de voorbereidingen te beginnen voor de dialysesessie. Om half negen waren we klaar, de dialysemachines waren opgebouwd, doorgelijnd en alle materialen om een dialyse aan te vangen waren aangesleept. Tja, maar wat begin je zonder patiënten! Dan liep de een weer naar de wachtkamer om te constateren dat die leeg was en dan liep de ander hetzelfde pad om hetzelfde te concluderen. Ondertussen hoorden we via de radio dat de file in Nederland al was toegenomen tot 1000 km. We begrepen dat alle taxi's die de patiënten moeten ophalen vast zaten in het verkeer.

Beste mensen, een dag vorst en sneeuw en heel Nederland is in rep en roer. Wat zullen ze in Zwitserland en Oostenrijk zich een deuk lachen om ons. Daar zaten wij dan aan tafel op een tijdstip waarbij het anders topdrukte is, maar nu zaten we rustig te keuvelen onder het genot van een bakkie leut. Om 9.00 uur druppelde de eerste dialysepatiënt binnen en u weet de spreuk, 'als er een schaap over de dam is, volgen er meer'. U begrijpt het, het werd toch een toptopdrukte op de dialysezaal. Om 10.00 uur mochten we toezien dat alle patienten in no-time aan de dialysemachine waren aangesloten.

Mijn werk kan wel eens heel saai zijn, maar deze dag was dat zeker niet. Heerlijk koning winter met zijn ijspret. Heerlijke gespreksstof om een gesprek met de patiënt aan te gaan. Wat is een zomer zonder winter! Bleek dat een van mijn patiënten nog de laatste Elfstedentocht heeft meegeschaatst. Wat hebben we dan ook een mooi vak dat wij die ervaringen mogen aanhoren. Speciaal voor mij was, dat ik die laatste Elfstedentocht nog in Harlingen en Bartlehiem heb mogen meemaken, als publiek.

Wat een sfeer, wat een sfeer. Nu maar hopen dat er dit jaar weer zo een wereldspektakel mag plaatsvinden in ons mooie Friesland. Rayonhoofden, houdt het ijs sneeuwvrij en dan na een week vorst 'it giet oan'. Trouwens de Nierstichting heeft ook wat met schaatsen, want de sponsoring gaat ieder jaar via menig ijsbaan in Nederland. Heerlijk als het koud wordt, maar ik pak toch maar snel een warme jas en een extra deken voor de patiënt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-01-2013 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier