Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Origami, een onmogelijke taak

Origami is een vouwkunst die oorspronkelijk komt uit het verre oosten, namelijk Japan. Je kunt er allerlei vormen mee vouwen en er bestaan clubs waar jij je bij kunt aansluiten om de vouwkunst te beoefenen. In onze cultuur leer je de vouwbeginselen op de kleuterschool, tegenwoordig groep 1-2.

Nu is er een 'slimme' ziekenhuishygiënist geweest die de vouwkunst voor gevorderden heeft geïntroduceerd op onze dialyseafdeling. Even een introductie: Voorheen maakten wij de dialysemachine schoon met een dweil die wij nat maakten in een sopemmer met heet water met wat geurig zeepmiddel. De ziekenhuishygiënist heeft een onderzoek gestart naar de schoonmaak van de dialysemachine en heeft daarbij aanbevelingen gedaan hoe het beter en goedkoper kan.

Het gevolg was de introductie van een sopemmer zonder een geurig zeepmiddel, maar ook speciale schoonmaakdoekjes. Deze speciale schoonmaakdoekjes nemen vuil van de machine op en laten het niet meer los doordat de doekjes holle vezels hebben die het vuil opslaan. Per machine, stoel en tafel een sopdoekje dat daarna in de wasmachine gaat om daarna weer hergebruikt te worden.

Een heel goed initiatief, ware het niet dat de doekjes gevouwen moeten worden en daar zit nu het probleem. Ten eerste heeft niet iedereen de 'kleuterschool' met hetzelfde resultaat doorlopen. Ten tweede is niet iedereen even creatief met betrekking tot de vouwkunst, de origami. Het is de bedoeling dat je steeds de doek gaat vouwen om steeds een schone kant te houden waarmee je gaat soppen. Het schone deel wordt dus steeds kleiner. Ziet U het voor zich! Nee, het werkt in de praktijk niet en het wemelt daarom 'maar niet heus' van de bacteriën op de dialysemachine.

De tijd die je in je werktijd kwijt bent aan het vouwen, kun je veel beter besteden aan contact met je dialysepatiënt. Pak een stoel en ga op dezelfde hoogte met de patiënt in gesprek op basis van kennis, niveau en behoefte. Ik hoorde een patiënt zeggen waarom er geen tefal-dialysemachines zijn!!!!!

Bovenstaande is een voorbeeld van hoe geschoolde werknemers achter een bureau een idee hebben ter innovatie van een afdeling. Sorry beste ziekenhuishygiënist, u slaat de plank mis!!! Doekjes die het vuil opslaan zijn prima maar de uitwerking is …………………vul maar in.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 21-12-2012 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier