Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierNieuws Kerstmenu 2012

Tomatenrisotto met buffelmozzarella

Het NierNieuws Kerstmenu is er weer. Niervriendelijke recepten zonder vlees, maar daarom niet minder lekker. Dit jaar een eenvoudig driegangenmenu dat u desgewenst kunt uitbreiden voor diegenen die geen dieet volgen. Maar vergis u niet, het voorgestelde menu is machtiger dan het op het eerste gezicht lijkt.

De gangen zijn weer voorzien van een volledige analyse. Natrium, kalium, eiwit, fosfaat, koolhydraten, vet en kilocalorieën zijn per gerecht en voor het hele menu duidelijk vermeld.

Exotische sinaasappeljelly

De zonder zout bereide recepten zijn stuk voor stuk bedacht en voor u voorgekookt en -geproefd door de redactie en door de in het land van de fijnproevers, België, wonende Aranka, bekend van haar natriumarme weblog, en haar man Aart.

Klik nu hier om het volledige menu in PDF formaat te downloaden en af te drukken.

Wij wensen u straks fijne kerstdagen heel smakelijk eten!
Winterprei in wittewijnsaus met een knapperig kaaslaagje

======

Tomatenrisotto met buffelmozzarella op een bedje van rucola

======

Exotische sinaasappeljelly met kardemom 

sterren Gepubliceerd: zondag 09-12-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  09-12-2012 20:21

  Paneermeel van rijst (ongezouten) is in elk geval online te koop bij dieetook.nl. Je kunt ook panko gebruiken, dat is minder zout dan gewoon paneermeel. Panko vind je in het Japanse schap van de toko en bij steeds meer supermarkten.

  Het is moeilijk te zeggen wanneer alle alcohol verdwenen is. Maar omdat in principe eerst de alcohol verdampt en dan pas het water, kun je ervan uitgaan dat als je goed roert, er tegen de tijd dat de saus voldoende is ingedikt geen merkbare hoeveelheid alcohol meer over is.

  Passata is gezeefde tomaat. De ongezouten variant is te koop bij natuurwinkels en steeds meer supermarkten.

  Kardemompeulen zijn te koop bij de toko. Je kunt ze eventueel vervangen door een snufje gemalen kardemom, dat je bij de supermarkt koopt.

  Veel kookplezier gewenst!

 • Margot
  09-12-2012 19:38

  Leuk recept! Maar paar vragen:
  1. Waar haal ik paneermeel van rijst?
  2. Hoelang moet de wijn koken opdat de alcohol 100% verdampt is!
  3. Wat is en waar haal ik passata!
  4. Waar haal ik kardemompeulen?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier