Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een dialysecentrum is geen thuis

Ik werk al een aantal jaren in zowel de thuisdialyse als de centrumdialyse. Ik heb daar ruimschoots mijn ervaringen opgedaan die ik graag met u wil delen. In een centrumdialyse komt de dialysepatiënt als gast bij mij binnen, maar in de thuisdialyse kom ik als verpleegkundig dialyse-asssistent te gast bij de dialysepatiënt thuis. Dit vraagt van mij een heel andere benadering. Thuisdialyse is dus niet mijn thuis maar het thuis van de dialysepatient, en het dialysecentrum voelt veel meer aan als mijn thuis voor mij.

Dit vertaalt zich ook in de emotionaliteit van de dialysepatiënt. De dialysepatiënt in het centrum past zich veelal aan, aan het feit dat hij of zij daar maar voor beperkte duur is. Ondanks alle goede zorg van alle dialyseverpleegkundigen en de doktoren, voelt de dialysepatiënt zich er niet thuis. Dat wil niet zeggen dat hij of zij zich niet veilig voelt maar het is geen thuis. Thuis is je eigen huis waar je jezelf kan en mag zijn en waar je het recht hebt om ook jezelf te zijn. Of je nu vrolijk of humeurig bent, je bent thuis.

Ik merk dat centrumdialyseverpleegkundigen zich daar te weinig van bewust zijn. Eigenlijk wil ik ervoor pleiten om centrumdialyseverpleegkundigen ook een keer per jaar, als zorgcoördinator, een bezoek te laten brengen in de thuissituatie. Dat geeft zoveel meer informatie, maar ook de mogelijkheid voor de patiënt om zijn emoties de vrije loop te laten.

Je zou kunnen zeggen dat het hospitaal hospitalisatie genereert en dat thuisdialyse de patiënt in zijn waarde laat omdat hij of zij zich thuis voelt. Ik vergelijk het wel eens met iemand die werkt en zodra die persoon thuis komt zijn emotionele lading van die dag kwijt moet bij zijn huisgenoten. Ach ik ben weer fijn aan het generaliseren en dat is een valkuil, want niet iedereen is hetzelfde... maar toch, mijn ervaringen laten mij niet los!!!

sterren Gepubliceerd: vrijdag 07-12-2012 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sander van der Stam, Enschede
  17-12-2012 17:01

  Wat goed om te zien dat er weer geschreven wordt door een dialyse verpleegkundige! Mooi stuk en vanuit een heel ander perspectief. Ben erg benieuwd wat er verder komt.

  Succes met schrijven!

 • Mariël Geverink
  11-12-2012 10:15

  Heel herkenbaar, na jaren op een dialyseafdeling te hebben gewerkt, werk ik nu al ruim 3 jaar als VDA bij mensen thuis.
  Het vraagt van mij als verpleegkundige veel meer aanpassing dan in het centrum, de cliënten laten veel meer van zichzelf zien, dat maakt het voor mij heel boeiend(ik kom in heel bijzondere woon-situaties die me nieuwe dingen/ideeën brengen) en soms echt uitdagend(hun diepste angst/frustratie en boosheid komt eerder aan de orde).
  Kortom een heel andere dimensie als die op een dialyse-afdeling.
  De grote verscheidenheid aan situaties maakt het voor mij leuk!

 • T. Vogels, Eindhoven
  08-12-2012 16:29

  Dat is precies de reden waarom wij vanuit het maatschappelijk werk patienten 1 x per jaar thuis bezoeken om juist die kant te kunnen belichten!
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier