Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niet onopgemerkt maar het kan nog beter

'Oh maar wacht eens even, u heeft een bekend gezicht, stond u niet ook op internet? Nier..nieuws..?' Tijdens de Nederlandse Nierdag werd ons duidelijk dat het schrijven van een blog op Niernieuws niet onopgemerkt blijft onder nierpatiënten.

Een aantal weken geleden schreven wij ons eerste blog over het onderzoek dat wij doen in opdracht van de Nierpatiëntenvereniging en de Nierstichting. Op die manier laten wij mensen een kijkje in de onderzoekskeuken nemen. Wie zijn wij? Wij zijn een team van onderzoekers van het VU Medisch Centrum en 3 ervaringsdeskundige nierpatiënten. Dit onderzoek moet in kaart brengen hoe mensen het kiezen voor een dialysevorm ervaren en tegen welke eventuele knelpunten zij aanlopen. Zelf zijn wij stiekem ook benieuwd naar de resultaten.

Vol enthousiasme zijn wij de afgelopen tijd op zoek gegaan naar mensen die ons in een interview over hun ervaringen willen vertellen. Om mensen te vinden spreken wij bijvoorbeeld bestaande contacten aan die wij hebben met zorgverleners in 'de nierwereld'. Zij zien immers veel patiënten die ze ons onderzoek kunnen aanbevelen. Ook doen wij oproepen die u wellicht voorbij heeft zien komen op de site van de NVN, Wisselwerking, Facebook en ja, ook Niernieuws. Wij bezoeken ook dagen waar veel nierpatiënten komen, zoals Themadagen en de Nederlandse Nierdag om zo mensen in te lichten over ons onderzoek. Hierbij werden wij dus blij verrast door het effect van onze andere inspanningen om het onderzoek onder de aandacht te brengen.

Wij hebben inmiddels een aantal interessante interviews gehad die al veel zinvolle informatie hebben opgeleverd. De ervaringen die worden verteld, kunnen aanknopingspunten zijn om toekomstige (pre)dialysepatiënten beter te begeleiden. We kunnen er dan voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen datgene kunnen gaan doen, wat zij ook willen. Ook gaan er gelukkig al veel dingen erg goed. Regelmatig vertellen patiënten dat zij alle opties hebben overwogen en bewust voor een bepaalde dialysevorm hebben gekozen en die ook konden uitvoeren.

Terwijl de interviews in volle gang doorgaan, zijn wij ook al weer druk bezig met de volgende stap: de groepsgesprekken. Het is belangrijk om na te gaan of de individuele ervaringen en overwegingen door een grotere groep patiënten worden gedeeld. Of misschien verschillen de meningen op een bepaald punt juist ontzettend. Ook dat is goed om te weten voor de Nierpatiëntenvereniging en de Nierstichting.  Om deze reden zijn wij van plan in december en januari zogeheten ´focusgroepen´ te plannen. Dit zijn groepsbijeenkomsten waarin met zo’n tien patiënten de bevindingen uit de interviews worden besproken.

Interessant, maar daarvoor hebben wij wel weer nieuwe deelnemers nodig. Dus vragen wij opnieuw zorgverleners om ons te helpen, plaatsen we oproepen, gaan wij naar nierdagen et cetera. Veel inspanningen maar voor een goed doel... En... omdat wij van iedere gelegenheid gebruik maken: als u graag mee wilt doen met ons onderzoek kunt u contact opnemen met Imke van Rooijen (i.vanrooijen@vumc.nl).

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-11-2012 | Nog geen reacties
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier