Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wat is markt in de zorg?

Marktwerking: Maar wat versta je daar nu onder? Wat is de markt in de zorg? Zijn dat de patiënten? Als ik denk aan marktwerking dan gaan mijn gedachten naar een standwerker die zijn product aanprijst. Met hier en daar een beetje overdrijven hoe goed zijn product wel niet is om in een mum van tijd van zijn product af te komen.

Gaan wij in een ziekenhuis ook reclame maken voor ons product? Twee nieuwe knieën voor de prijs van een!! Vandaag in de aanbieding gratis gips bij een scheenbeenbreuk of u krijgt zegeltjes bij ieder bezoek aan de dialyse of u zit onfortuinlijk in een ambulance na een autocrash en u krijgt de aanbieding om naar een ver ziekenhuis te rijden omdat ze daar standaard cappuccino schenken.

Nee, ik gruw ervan om de patiënt als klant te zien en die een poot uit te draaien. Dat doe je niet met kwetsbare en afhankelijke zorgvragers. He, gatverd... zorgvragers, hoe verzin je het? Ik geloof nog steeds in geïntegreerde verpleging waarbij de patiënt en de verpleegkundige (lees hier voor de bureaucraten ‘zorgvrager en zorggever’) centraal staan in een relatie waarbij ze beide voordeel uit kunnen halen. Dat voordeel is niet in geld uit te drukken. Dat voordeel is dat je met mensen mag omgaan en daar je voordeel kunt uithalen. Ik luister graag naar verhalen over hoe het vroeger ging in de wereld en hoe de oorlogen zijn beleefd.

Ik ben benieuwd of de PvdA zijn poot stijf houdt om de marktwerking in de zorg een halt toe te roepen.

Cor de Leeuw


Cor de Leeuw is dialyseverpleegkundige en actief in de politiek. Elke 14 dagen schrijft ze op persoonlijke titel over een aan dialyse verwant en/of maatschappelijk onderwerp dat haar na aan het hart ligt.
Dit is haar eerste bijdrage. 

sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-11-2012 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Amber
    09-11-2012 14:06

    "De zorg is geen markt!" Hoor ik hier nou de aloude SP slogan? We kunnen allang niet meer terug naar hoe het ooit was en maatregelen als nivelleren via zorgpremie's hebben natuurlijk niets met fatsoenlijk beleid te maken. Ik vind ook dat het zo niet moet, maar we zijn al zo'n eind op weg dat je toch echt een creatiever oplossing moet verzinnen PvdA!

  • anoek
    09-11-2012 14:04

    Ga zo door u bent op de goede weg
Bart blogt: Tot ziens in Newcastle!

De World Transplant Games in Málaga zitten er op. En wat een belevenis vond ik het! En wat heb ik het naar mijn zin gehad! Zoveel mag hopelijk duidelijk zijn uit mijn vorige blogs over mijn deelname aan de WTG.

Deze laatste blog over de WTG schrijf ik dan ook achter m’n eigen PC terug in Nederland. Met een hoofd vol herinneringen die – wanneer er weer eentje opkomt – een glimlach op mijn gezicht brengen. Ook mijn herinneringen aan de slotceremonie en het slotgala, dat hadden jullie nog tegoed.

Lees meer »

Bart blogt: Hup Holland Hup! »

Laat de leeuw niet in z’n hempie staan… Dat wordt nog net niet gezongen langs de lijnen van de verschillende sportevenementen. Maar aanwezig zijn ze; de supporters van Team NL! Bij elke sport waar een Nederlander uitkomt, zijn ze te vinden de supporters die soms uren van zon weerstaan om ‘hun’ sporters aan te moedigen en wellicht toch ook een beetje de sporters uit andere landen te imponeren.

Lees meer »

Bart blogt: De Spelen zijn begonnen! »

Ik weet niet zeker of de woorden 'let the games begin' letterlijk zijn uitgesproken, maar met het hijsen van de WTG-vlag zijn de Transplant Games zondagavond officieel geopend. Er was natuurlijk nog wel meer te beleven bij de opening. Mooie dingen. Unieke dingen voor wanneer je, zoals ik, voor het eerst meedoet. Alleen al de samenkomst van alle landenteams voordat we het stadion in gingen. Dat was een belevenis op zich.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier