Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Menzis beloont behalve leefstijl ook registratie voor orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Hoe meer goede dingen Menzis-verzekerden doen, hoe meer korting zij kunnen krijgen. Dit betreft zaken zoals sporten en zelf niet roken. Maar ook gedrag dat bijdraagt aan de gezondheid van anderen, zoals het zichzelf inzetten als mantelzorger. Het zich met Ja laten registreren in het donorregister en het fungeren als bloeddonor vallen daar eveneens onder. Zo maakte de bestuursvoorzitter van Menzis, Rogier van Boxtel, bekend op 17 september 2012.

Menzis-verzekerden kunnen on-line een vragenlijst invullen waarmee ze per vraag punten kunnen verdienen. Hoe meer goede dingen zij doen, hoe meer korting zij krijgen op bijvoorbeeld de premie voor een aanvullende verzekering of allerlei gezondheidsprodukten, zoals een rollator of een fysiobehandeling. Het Menzissysteem geeft geen korting op doktersbezoek of medicijnen die worden vergoed uit het basispakket. Verlaging van het jaarlijkse ‘eigen risico’ middels de gespaarde punten is wel mogelijk. In totaal kunnen de gespaarde kortingen oplopen tot € 250 euro per verzekerde per jaar.

In plaats van verzekerden financieel te straffen voor ongezond gedrag, is in dit geval dus gekozen voor het belonen van goed gedrag. Opvallend is ook dat niemand gaat controleren of verzekerde doet wat hij of zij beweert te doen. 'We gaan uit van vertrouwen’ zegt een woordvoerder. ‘We gaan geen Menzis–politie inzetten om te controleren dat iemand daadwerkelijk is gaan sporten of geregistreerd staat als orgaandonor.’ Wel houdt Menzis de mogelijkheid open dat er steekproeven worden gehouden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-09-2012
Bron: NRC 17 september 2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier