Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Menzis beloont behalve leefstijl ook registratie voor orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Hoe meer goede dingen Menzis-verzekerden doen, hoe meer korting zij kunnen krijgen. Dit betreft zaken zoals sporten en zelf niet roken. Maar ook gedrag dat bijdraagt aan de gezondheid van anderen, zoals het zichzelf inzetten als mantelzorger. Het zich met Ja laten registreren in het donorregister en het fungeren als bloeddonor vallen daar eveneens onder. Zo maakte de bestuursvoorzitter van Menzis, Rogier van Boxtel, bekend op 17 september 2012.

Menzis-verzekerden kunnen on-line een vragenlijst invullen waarmee ze per vraag punten kunnen verdienen. Hoe meer goede dingen zij doen, hoe meer korting zij krijgen op bijvoorbeeld de premie voor een aanvullende verzekering of allerlei gezondheidsprodukten, zoals een rollator of een fysiobehandeling. Het Menzissysteem geeft geen korting op doktersbezoek of medicijnen die worden vergoed uit het basispakket. Verlaging van het jaarlijkse ‘eigen risico’ middels de gespaarde punten is wel mogelijk. In totaal kunnen de gespaarde kortingen oplopen tot € 250 euro per verzekerde per jaar.

In plaats van verzekerden financieel te straffen voor ongezond gedrag, is in dit geval dus gekozen voor het belonen van goed gedrag. Opvallend is ook dat niemand gaat controleren of verzekerde doet wat hij of zij beweert te doen. 'We gaan uit van vertrouwen’ zegt een woordvoerder. ‘We gaan geen Menzis–politie inzetten om te controleren dat iemand daadwerkelijk is gaan sporten of geregistreerd staat als orgaandonor.’ Wel houdt Menzis de mogelijkheid open dat er steekproeven worden gehouden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 20-09-2012
Bron: NRC 17 september 2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier