Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

D66: actieve registratie niet hetzelfde als automatisch donorschap

Door Yvette van der Schaaf 

'Iedereen automatisch orgaandonor'. Zo luidde vaak de kop waaronder de recente initiatiefwet van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een Actief Donorregistratiesysteem (ADR) in de media werd aangekondigd. Tijdens een bijeenkomst in Felix Meritis gaf Pia Dijkstra nadrukkelijk aan dat die vlag de lading niet dekt. Bij het ADR gaat het primair om actieve registratie van de eigen bereidheid om organen te doneren en niet om automatisch donorschap.

Bij de discussiebijeenkomst waren als opponenten van Dijkstra Daan Spaargaren en Geerten Waling aanwezig. De twee leverden eerder input voor een uiterst kritisch artikel in de Volkskrant onder de titel: 'Nee D66, wij blijven baas in eigen buik'. Daarin staat onder meer dat automatische donorregistratie de soevereiniteit van het individuele lichaam disproportioneel aantast.

Solidariteit
Pia Dijkstra wees met name op het aspect solidariteit. Nederland besteedt de helft van de loonkosten aan uitgaven die verband houden met solidariteit. Ook benadrukte ze dat je na de dood met organen waar je zelf geen behoefte meer aan hebt, anderen wezenlijk kunt helpen. Gezien de schaarste van organen is het volgens haar niet meer dan een normale vorm van solidariteit om van mensen te vragen om tenminste een actieve keuze te laten registreren.

Dijkstra's opponenten hielden echter vast aan hun stellige overtuiging dat zelfbeschikking alleen maar kan betekenen dat iedereen het recht heeft om juist géén keuze te maken en daar zelfs niet over te hoeven nadenken. Dat mag dan niet tot de conclusie leiden dat - na herhaald verzoek - niet reageren betekent dat men 'automatisch' als donor staat geregistreerd.

Mening KNMG niet die van elke arts
In het tweede deel van de bijeenkomst gaf dr. Theo de Reijke, uroloog bij het AMC te Amsterdam, een nadere toelichting vanuit een overwegend medisch perspectief. Hij gaf onder meer aan dat de wachtlijsten naar verwachting alleen maar zullen groeien, waardoor de urgentie van een groter aantal donoren verder zal toenemen.

Ook is het op de juiste wijze, op een onmogelijk moment stellen van de donatievraag, nog steeds een punt dat veel aandacht vergt. Een ander beslissysteem, langs de lijnen van het ADR, zou in dat verband zeker kunnen helpen. De Reijke gaf dan ook te kennen een uitgesproken voorstander van het ADR te zijn en bevestigde dat hij in dat opzicht met de KNMG van mening verschilt.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-09-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier