Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ministerie stopt implementatie Masterplan orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Het ministerie van VWS heeft nogal onverwacht de implementatie van het Masterplan Orgaandonatie afgerond. Met de invoering van het plan zoals het uiteindelijk was overgenomen van de commissie Terlouw, was begin 2009 gestart. VWS heeft een interactieve PDF online gezet waarin iedereen de resultaten kan bewonderen.

De afronding en evaluatie van dit Masterplan was oorspronkelijk gepland in 2013 en de minister van VWS heeft inmiddels laten weten dat de definitieve evaluatie pas in 2014 zal plaatsvinden. Gevraagd naar zijn eerste reactie gaf Menno Loos van 2MH dan ook uitdrukking aan zijn verbazing dat nu al de afsluiting zou zijn van de implementatie van het Masterplan. 'Want daarbij hoort ook een grondige evaluatie. En veel belangrijker: (te) veel wachtlijstpatiënten wachten nog steeds op concrete positieve resultaten.'

De Nierstichting is ook verbaasd: 'Oorspronkelijk is het Masterplan als een integraal plan gepresenteerd, inclusief een wettelijk voorwaardenscheppend kader. Tot onze spijt is de geadviseerde wetswijziging niet overgenomen bij de start van het Masterplan. Hoewel alle maatregelen binnen het plan belangrijk en noodzakelijk zijn, ontbreekt nog steeds een belangrijke en essentiële pijler om het ernstige tekort aan orgaandonoren te doorbreken: een wetswijziging waardoor donorregistratie minder vrijblijvend wordt. Een stap die aan de politiek is en waar we ons als Nierstichting onverminderd voor in blijven zetten.'

De Nierpatiëntenvereniging NVN was niet bereid om op zo korte termijn inhoudelijk te reageren.

UPDATE: VWS ONTKENT HET STOPZETTEN VAN HET MASTERPLAN

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-08-2012
Bron: Nieuwsbrief Masterplan Orgaandonatie | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier