Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ministerie stopt implementatie Masterplan orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Het ministerie van VWS heeft nogal onverwacht de implementatie van het Masterplan Orgaandonatie afgerond. Met de invoering van het plan zoals het uiteindelijk was overgenomen van de commissie Terlouw, was begin 2009 gestart. VWS heeft een interactieve PDF online gezet waarin iedereen de resultaten kan bewonderen.

De afronding en evaluatie van dit Masterplan was oorspronkelijk gepland in 2013 en de minister van VWS heeft inmiddels laten weten dat de definitieve evaluatie pas in 2014 zal plaatsvinden. Gevraagd naar zijn eerste reactie gaf Menno Loos van 2MH dan ook uitdrukking aan zijn verbazing dat nu al de afsluiting zou zijn van de implementatie van het Masterplan. 'Want daarbij hoort ook een grondige evaluatie. En veel belangrijker: (te) veel wachtlijstpatiënten wachten nog steeds op concrete positieve resultaten.'

De Nierstichting is ook verbaasd: 'Oorspronkelijk is het Masterplan als een integraal plan gepresenteerd, inclusief een wettelijk voorwaardenscheppend kader. Tot onze spijt is de geadviseerde wetswijziging niet overgenomen bij de start van het Masterplan. Hoewel alle maatregelen binnen het plan belangrijk en noodzakelijk zijn, ontbreekt nog steeds een belangrijke en essentiële pijler om het ernstige tekort aan orgaandonoren te doorbreken: een wetswijziging waardoor donorregistratie minder vrijblijvend wordt. Een stap die aan de politiek is en waar we ons als Nierstichting onverminderd voor in blijven zetten.'

De Nierpatiëntenvereniging NVN was niet bereid om op zo korte termijn inhoudelijk te reageren.

UPDATE: VWS ONTKENT HET STOPZETTEN VAN HET MASTERPLAN

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-08-2012
Bron: Nieuwsbrief Masterplan Orgaandonatie | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier