Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geen gevolgen voor Nederlandse patiŽnten door Duits orgaanschandaal'

Door Yvette van der Schaaf 

Het Duitse orgaanschandaal roept verscheidene vragen op. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat iets dergelijks ook in Nederland gebeurt en heeft wat daar plaatsvindt nadelen voor Nederlanders. Volgens Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie is de kans daarop echter bijzonder klein. De Nierpatiënten Vereniging Nederland is daar ook van overtuigd en een onderzoek door de Duitse tv-omroep ARD ondersteunt die conclusie.

De ARD heeft een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse en Duitse procedure van orgaantoewijzing. In Nederland besluit een heel medisch team over toewijzing, in nauw overleg met Eurotransplant. Hier is dus sprake van een grote onderlinge sociale controle. Bovendien kunnen Nederlandse artsen niet extra verdienen door te frauderen met patiënt- of donorgegevens.

Gedeelde besluitvorming 
In Duitsland ligt de besluitvorming over orgaantoewijzing bij één of enkele artsen, zodat effectieve (sociale) controle doorgaans ontbreekt. Het ligt dan ook in de bedoeling van de Duitse Bundesärztekammer (BÄK) om in de toekomst scherpere controlemaatregelen in te voeren, zoals bijvoorbeeld het zogeheten meer-ogen-beginsel, gecombineerd met de nodige sancties. Wel moet worden bedacht dat natuurlijk geen enkel systeem waterdicht werkt in geval van moedwillige vervalsing.

Nederlandse patiënten niet benadeeld
Nederland werkt binnen Eurotransplant onder meer samen met Duitsland bij toewijzing en uitwisseling van organen. Daarom is van belang of als gevolg van de onregelmatigheden in de Duitse orgaantoewijzing wellicht ook Nederlandse patiënten zijn benadeeld. Bernadette Haase denkt van niet, omdat internationale uitwisseling alleen in geval van hoogurgente patiënten plaatsvindt. Het betreft een speciaal segment van de wachtlijst, waarop een internationale commissie controle uitoefent. In alle overige situaties gaan Nederlandse organen naar Nederlandse patiënten.

Voor meer informatie zie de berichtgeving van de NTS.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-08-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier