Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geen gevolgen voor Nederlandse patiŽnten door Duits orgaanschandaal'

Door Yvette van der Schaaf 

Het Duitse orgaanschandaal roept verscheidene vragen op. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat iets dergelijks ook in Nederland gebeurt en heeft wat daar plaatsvindt nadelen voor Nederlanders. Volgens Bernadette Haase, directeur van de Nederlandse Transplantatie is de kans daarop echter bijzonder klein. De Nierpatiënten Vereniging Nederland is daar ook van overtuigd en een onderzoek door de Duitse tv-omroep ARD ondersteunt die conclusie.

De ARD heeft een vergelijking gemaakt tussen de Nederlandse en Duitse procedure van orgaantoewijzing. In Nederland besluit een heel medisch team over toewijzing, in nauw overleg met Eurotransplant. Hier is dus sprake van een grote onderlinge sociale controle. Bovendien kunnen Nederlandse artsen niet extra verdienen door te frauderen met patiënt- of donorgegevens.

Gedeelde besluitvorming 
In Duitsland ligt de besluitvorming over orgaantoewijzing bij één of enkele artsen, zodat effectieve (sociale) controle doorgaans ontbreekt. Het ligt dan ook in de bedoeling van de Duitse Bundesärztekammer (BÄK) om in de toekomst scherpere controlemaatregelen in te voeren, zoals bijvoorbeeld het zogeheten meer-ogen-beginsel, gecombineerd met de nodige sancties. Wel moet worden bedacht dat natuurlijk geen enkel systeem waterdicht werkt in geval van moedwillige vervalsing.

Nederlandse patiënten niet benadeeld
Nederland werkt binnen Eurotransplant onder meer samen met Duitsland bij toewijzing en uitwisseling van organen. Daarom is van belang of als gevolg van de onregelmatigheden in de Duitse orgaantoewijzing wellicht ook Nederlandse patiënten zijn benadeeld. Bernadette Haase denkt van niet, omdat internationale uitwisseling alleen in geval van hoogurgente patiënten plaatsvindt. Het betreft een speciaal segment van de wachtlijst, waarop een internationale commissie controle uitoefent. In alle overige situaties gaan Nederlandse organen naar Nederlandse patiënten.

Voor meer informatie zie de berichtgeving van de NTS.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-08-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier