Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse NHS benadrukt belang vroegtijdige diagnose chronische nierziekten

Door Yvette van der Schaaf 

Een recent rapport van de Britse National Health Services (NHS) pleit voor een vroegtijdige diagnose en behandeling van chronische nierziekten. Zulke aandoeningen beïnvloeden de kwaliteit van leven van mensen veel ingrijpender dan men zich doorgaans realiseert. Ze brengen ook aanzienlijke kosten met zich mee, vooral in de latere behandelstadia. Chronische nieraandoeningen zorgen ervoor dat in Groot-Brittannië jaarlijks 45.000 mensen vroegtijdig komen te overlijden. Dat zijn er meer dan door long- en borstkanker tezamen.

De totale jaarlijkse kosten van chronische nieraandoeningen bedragen in Groot-Brittannië meer dan £ 1,4 miljard (€ 1,8 miljard). Ruim de helft van die kosten betreffen dialysebehandelingen en transplantaties. Daarbij gaat het om slechts twee procent van het totaal aantal chronische nierpatiënten. Een tijdige diagnose van een beginnende nierziekte biedt de mogelijkheid om het voortschrijden van die ziekte te voorkomen dan wel te vertragen. En om de bijkomende risico's van hartaanvallen en beroertes beter te beheersen. Dit kan vaak door een gezondere leefwijze gecombineerd met een relatief eenvoudige behandeling. De kwaliteit van leven van de patiënt verbetert daardoor aanzienlijk, terwijl deze aanpak ook resulteert in kostenbesparingen.

Volgens dr. Donal O'Donoghue, national clinical director van Kidney Care (onderdeel van de NHS), moet dit rapport dienen als wake-up-call voor iedereen die betrokken is bij de strijd tegen nierziekten.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-08-2012
Bron: BBCnews | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier