Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse NHS benadrukt belang vroegtijdige diagnose chronische nierziekten

Door Yvette van der Schaaf 

Een recent rapport van de Britse National Health Services (NHS) pleit voor een vroegtijdige diagnose en behandeling van chronische nierziekten. Zulke aandoeningen beïnvloeden de kwaliteit van leven van mensen veel ingrijpender dan men zich doorgaans realiseert. Ze brengen ook aanzienlijke kosten met zich mee, vooral in de latere behandelstadia. Chronische nieraandoeningen zorgen ervoor dat in Groot-Brittannië jaarlijks 45.000 mensen vroegtijdig komen te overlijden. Dat zijn er meer dan door long- en borstkanker tezamen.

De totale jaarlijkse kosten van chronische nieraandoeningen bedragen in Groot-Brittannië meer dan £ 1,4 miljard (€ 1,8 miljard). Ruim de helft van die kosten betreffen dialysebehandelingen en transplantaties. Daarbij gaat het om slechts twee procent van het totaal aantal chronische nierpatiënten. Een tijdige diagnose van een beginnende nierziekte biedt de mogelijkheid om het voortschrijden van die ziekte te voorkomen dan wel te vertragen. En om de bijkomende risico's van hartaanvallen en beroertes beter te beheersen. Dit kan vaak door een gezondere leefwijze gecombineerd met een relatief eenvoudige behandeling. De kwaliteit van leven van de patiënt verbetert daardoor aanzienlijk, terwijl deze aanpak ook resulteert in kostenbesparingen.

Volgens dr. Donal O'Donoghue, national clinical director van Kidney Care (onderdeel van de NHS), moet dit rapport dienen als wake-up-call voor iedereen die betrokken is bij de strijd tegen nierziekten.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-08-2012
Bron: BBCnews | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier