Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vaccin' tegen nierkanker veelbelovend

Door Yvette van der Schaaf 

Recente klinische studies hebben aangetoond dat therapeutische vaccinaties de eigen afweerreacties van patiënten tegen (nier)tumoren kunnen stimuleren. Ze beïnvloeden de levensduur van die patiënten positief, zonder dat dit veel bijwerkingen geeft. Zo luiden de bevindingen van onderzoekers bij de universiteit van de Duitse stad Tübingen en het farmaceutisch bedrijf Immatics Biotechnologies.

Niercelkanker is de meest voorkomende vorm van nierkanker  en in het geval van uitzaaiingen zijn de overlevingskansen van de patiënt ongunstig. Tot nu toe bestaat de behandeling uit het operatief verwijderen van het kankerweefsel gecombineerd met bestraling en/of chemotherapie. De nieuwe immunotherapie beoogt om het lichaam zelf te stimuleren om kankercellen te herkennen als elementen die moeten worden aangevallen en vernietigd. Het ontwikkelde 'vaccin' is geschikt voor behandeling van een reeds bestaande aandoening en kan niet preventief worden ingezet.

Veel kankercellen produceren peptide-antigenen. Gedurende het onderzoek zijn bepaalde peptiden geselecteerd uit de antigenen die op of rond nierkankercellen voorkomen. Daartoe zijn de mRNA-profielen van nierceltumoren vergeleken met die van gezond weefsel. Het nieuwe vaccin is samengesteld uit tien van die geselecteerde peptiden (tumor-associated peptides, of TUMAPs). Deze peptiden activeren het immuunsysteem van de patiënt. Dat immuunsysteem (killer T-cellen) valt vervolgens de tumoren aan, teneinde die idealiter te vernietigen. Tijdens de klinische testfase is gebleken dat het toedienen van een dosis cyclofosfamide voorafgaand aan toediening van het nieuwe vaccin, het effect daarvan versterkt. In geval van nierkanker vervult cyclofosfamide waarschijnlijk de rol van immunomodulator, in plaats van zelf de tumor aan te vallen.

Het vaccin heeft de eerste en tweede fase van de klinische tests doorlopen. De overlevingskansen bij de proefpersonen bleken in meerdere of mindere mate te zijn verbeterd. Bij patiënten die ook cyclofosfamide kregen toegediend, waren de resultaten significant beter dan bij de overigen. Ook zijn er twee serum-biomarkers geïdentificeerd die het mogelijk zouden moeten maken om te voorspellen in hoeverre het vaccin bij een bepaalde patiënt zal aanslaan. Over de effectiviteit daarvan moet meer duidelijkheid ontstaan gedurende een derde klinische testfase. Eén van de onderzoekers stelt dat 'in combinatie met een lage dosis chemotherapie ... deze vorm van actieve immunisering een belangrijke stap voorwaarts  bij de behandeling van nierkanker [is]. En mogelijk ook van andere vormen van kanker.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-08-2012
Bron: ecancer News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier