Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duits orgaanschandaal, hoe kan dat gebeuren?

Door Yvette van der Schaaf 

Duitsland verkeert al enkele weken in de ban van het 'orgaanschandaal'. Inmiddels is gebleken dat de procedure voor versnelde toewijzing van organen ruimte biedt voor onregelmatigheden. In uitzonderingsgevallen mogen ziekenhuizen afwijken van de normaal geldende toewijzingsprocedure. In de praktijk blijkt dit in Duitsland zo frequent voor te komen, dat manipulatie van de onderliggende gegevens wordt vermoed.

Als regel vindt toedeling van organen plaats op basis van vaste criteria. Maar als geen passende ontvanger beschikbaar is, treedt de zogeheten 'versnelde procedure' in werking. Dat geldt ook wanneer tenminste drie klinieken (bij nieren vijf) het orgaan hebben geweigerd. Of als de donor bijvoorbeeld te oud is of te zwaar. Een andere reden is dat het orgaan verloren dreigt te gaan doordat het te lang buiten het lichaam is. Onder de versnelde procedure gebeurt toewijzing binnen het donorziekenhuis of in de omliggende regio.

In Duitsland vindt toepassing van deze versnelde procedure inmiddels plaats bij één op de vier harten, één op de drie levers en de helft van de pancreassen. Deels valt dit te verklaren door de hogere leeftijd van de gemiddelde donor. Maar er bestaat gerede twijfel of er niet in toenemende mate manipulatie plaatsvindt van onderliggende gegevens zoals bloedwaarden van de donor of ischemietijd. De Bundesärztekammer (BÄK), de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO) en talrijke experts kwamen donderdag 9 augustus 2012 bijeen in crisisberaad over deze problematiek. Een week later is een overleg met Bundesgesundheitsminister Daniel Bahr gepland.

Eerder kwam nadrukkelijk in de publiciteit dat artsen in Göttingen en Regensburg patiëntgegevens hebben vervalst teneinde de toewijzing van organen te beïnvloeden. Ook zijn ten onrechte organen toegewezen aan patiënten met een woonplaats buiten het Eurotransplantgebied. Deze onthullingen hebben voor grote onrust gezorgd. Dit lijkt inmiddels te leiden tot een afname van de bereidheid van nabestaanden om met orgaandonatie in te stemmen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-08-2012
Bron: Aerzte Zeitung | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier