Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duits orgaanschandaal, hoe kan dat gebeuren?

Door Yvette van der Schaaf 

Duitsland verkeert al enkele weken in de ban van het 'orgaanschandaal'. Inmiddels is gebleken dat de procedure voor versnelde toewijzing van organen ruimte biedt voor onregelmatigheden. In uitzonderingsgevallen mogen ziekenhuizen afwijken van de normaal geldende toewijzingsprocedure. In de praktijk blijkt dit in Duitsland zo frequent voor te komen, dat manipulatie van de onderliggende gegevens wordt vermoed.

Als regel vindt toedeling van organen plaats op basis van vaste criteria. Maar als geen passende ontvanger beschikbaar is, treedt de zogeheten 'versnelde procedure' in werking. Dat geldt ook wanneer tenminste drie klinieken (bij nieren vijf) het orgaan hebben geweigerd. Of als de donor bijvoorbeeld te oud is of te zwaar. Een andere reden is dat het orgaan verloren dreigt te gaan doordat het te lang buiten het lichaam is. Onder de versnelde procedure gebeurt toewijzing binnen het donorziekenhuis of in de omliggende regio.

In Duitsland vindt toepassing van deze versnelde procedure inmiddels plaats bij één op de vier harten, één op de drie levers en de helft van de pancreassen. Deels valt dit te verklaren door de hogere leeftijd van de gemiddelde donor. Maar er bestaat gerede twijfel of er niet in toenemende mate manipulatie plaatsvindt van onderliggende gegevens zoals bloedwaarden van de donor of ischemietijd. De Bundesärztekammer (BÄK), de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO) en talrijke experts kwamen donderdag 9 augustus 2012 bijeen in crisisberaad over deze problematiek. Een week later is een overleg met Bundesgesundheitsminister Daniel Bahr gepland.

Eerder kwam nadrukkelijk in de publiciteit dat artsen in Göttingen en Regensburg patiëntgegevens hebben vervalst teneinde de toewijzing van organen te beïnvloeden. Ook zijn ten onrechte organen toegewezen aan patiënten met een woonplaats buiten het Eurotransplantgebied. Deze onthullingen hebben voor grote onrust gezorgd. Dit lijkt inmiddels te leiden tot een afname van de bereidheid van nabestaanden om met orgaandonatie in te stemmen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-08-2012
Bron: Aerzte Zeitung | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier