Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voedingssupplementen verlengen levensduur hemodialysepatiŽnten

Door Yvette van der Schaaf 

Het tijdens de dialyse aanbieden van orale eiwitrijke voedingssupplementen (ONS) heeft een positieve invloed op de overlevingskansen van ondervoede hemodialysepatiënten. Naarmate het bloedeiwit (albumine) van de patiënt op een lager niveau ligt, neemt het positieve effect van ONS toe. Dat blijkt uit recent onderzoek bij het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee. Hierbij moet wel worden bedacht dat het in Noord-Amerika niet gebruikelijk is om patiënten tijdens de dialyse maaltijden aan te bieden.

Tijdens een symposium in Honolulu presenteerde dr. Raymond Hakim van Vanderbilt de uitkomsten van zijn onderzoek. Bij dit onderzoek waren meer dan 10.000 patiënten betrokken. Het gemiddelde albumineniveau van deze patiënten bedroeg bij aanvang 33 g/l. Dat gold zowel voor de groep patiënten die ONS gebruikten als voor de controlegroepen. Het jaarlijks overlijdensrisico voor hemodialysepatiënten met een dergelijk laag niveau aan bloedeiwit blijkt rond de dertig procent te liggen. Door tijdens de dialyse ONS aan te bieden kan dat risico met maximaal een derde worden teruggebracht.

De onderzoekers adviseren dan ook met klem om tijdens de hemodialyse orale voeding dan wel ONS aan te bieden aan patiënten met een laag albumineniveau. Hakim vermoedt dat de betere overleving ontstaat doordat de supplementen het tekort aan aminozuren bij deze patiënten verminderen. Dit tekort is weer een gevolg van het uitspoelen van de aminozuren tijdens de dialyse.

Gedurende hetzelfde symposium benadrukte een andere onderzoeker van Vanderbilt het belang van een goede voeding voor patiënten met chronisch nierfalen. Enerzijds brengt eten tijdens de dialyse een groter risico van bloedrukdaling met zich mee en vormt dit ook een extra belasting voor het verplegend personeel. Anderzijds gaat het innemen van voedsel eiwitafbraak tegen en verbetert de algemene conditie van de patiënt. Ook is het bevorderlijk voor de fosfaat- en vochtafvoer tijdens de dialyse.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-08-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier