Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voedingssupplementen verlengen levensduur hemodialysepatiŽnten

Door Yvette van der Schaaf 

Het tijdens de dialyse aanbieden van orale eiwitrijke voedingssupplementen (ONS) heeft een positieve invloed op de overlevingskansen van ondervoede hemodialysepatiënten. Naarmate het bloedeiwit (albumine) van de patiënt op een lager niveau ligt, neemt het positieve effect van ONS toe. Dat blijkt uit recent onderzoek bij het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee. Hierbij moet wel worden bedacht dat het in Noord-Amerika niet gebruikelijk is om patiënten tijdens de dialyse maaltijden aan te bieden.

Tijdens een symposium in Honolulu presenteerde dr. Raymond Hakim van Vanderbilt de uitkomsten van zijn onderzoek. Bij dit onderzoek waren meer dan 10.000 patiënten betrokken. Het gemiddelde albumineniveau van deze patiënten bedroeg bij aanvang 33 g/l. Dat gold zowel voor de groep patiënten die ONS gebruikten als voor de controlegroepen. Het jaarlijks overlijdensrisico voor hemodialysepatiënten met een dergelijk laag niveau aan bloedeiwit blijkt rond de dertig procent te liggen. Door tijdens de dialyse ONS aan te bieden kan dat risico met maximaal een derde worden teruggebracht.

De onderzoekers adviseren dan ook met klem om tijdens de hemodialyse orale voeding dan wel ONS aan te bieden aan patiënten met een laag albumineniveau. Hakim vermoedt dat de betere overleving ontstaat doordat de supplementen het tekort aan aminozuren bij deze patiënten verminderen. Dit tekort is weer een gevolg van het uitspoelen van de aminozuren tijdens de dialyse.

Gedurende hetzelfde symposium benadrukte een andere onderzoeker van Vanderbilt het belang van een goede voeding voor patiënten met chronisch nierfalen. Enerzijds brengt eten tijdens de dialyse een groter risico van bloedrukdaling met zich mee en vormt dit ook een extra belasting voor het verplegend personeel. Anderzijds gaat het innemen van voedsel eiwitafbraak tegen en verbetert de algemene conditie van de patiënt. Ook is het bevorderlijk voor de fosfaat- en vochtafvoer tijdens de dialyse.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-08-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier