Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Voedingssupplementen verlengen levensduur hemodialysepatiŽnten

Door Yvette van der Schaaf 

Het tijdens de dialyse aanbieden van orale eiwitrijke voedingssupplementen (ONS) heeft een positieve invloed op de overlevingskansen van ondervoede hemodialysepatiënten. Naarmate het bloedeiwit (albumine) van de patiënt op een lager niveau ligt, neemt het positieve effect van ONS toe. Dat blijkt uit recent onderzoek bij het Vanderbilt University Medical Center in Nashville, Tennessee. Hierbij moet wel worden bedacht dat het in Noord-Amerika niet gebruikelijk is om patiënten tijdens de dialyse maaltijden aan te bieden.

Tijdens een symposium in Honolulu presenteerde dr. Raymond Hakim van Vanderbilt de uitkomsten van zijn onderzoek. Bij dit onderzoek waren meer dan 10.000 patiënten betrokken. Het gemiddelde albumineniveau van deze patiënten bedroeg bij aanvang 33 g/l. Dat gold zowel voor de groep patiënten die ONS gebruikten als voor de controlegroepen. Het jaarlijks overlijdensrisico voor hemodialysepatiënten met een dergelijk laag niveau aan bloedeiwit blijkt rond de dertig procent te liggen. Door tijdens de dialyse ONS aan te bieden kan dat risico met maximaal een derde worden teruggebracht.

De onderzoekers adviseren dan ook met klem om tijdens de hemodialyse orale voeding dan wel ONS aan te bieden aan patiënten met een laag albumineniveau. Hakim vermoedt dat de betere overleving ontstaat doordat de supplementen het tekort aan aminozuren bij deze patiënten verminderen. Dit tekort is weer een gevolg van het uitspoelen van de aminozuren tijdens de dialyse.

Gedurende hetzelfde symposium benadrukte een andere onderzoeker van Vanderbilt het belang van een goede voeding voor patiënten met chronisch nierfalen. Enerzijds brengt eten tijdens de dialyse een groter risico van bloedrukdaling met zich mee en vormt dit ook een extra belasting voor het verplegend personeel. Anderzijds gaat het innemen van voedsel eiwitafbraak tegen en verbetert de algemene conditie van de patiënt. Ook is het bevorderlijk voor de fosfaat- en vochtafvoer tijdens de dialyse.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-08-2012
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier