Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Celvrij DNA in bloed voorspelt vroegtijdig overlijden hemodialysepatiŽnt

Door Yvette van der Schaaf 

Dialysepatiënten met een verhoogde hoeveelheid celvrij DNA (CFD) in het bloed lopen een groter risico op vervroegd overlijden. CFD zijn DNA-fragmenten die in het bloed circuleren na beschadiging dan wel afsterven van gezonde cellen. Vooral direct na afloop van de dialyse hebben hemodialysepatiënten een verhoogd niveau celvrij DNA in hun bloed. Recent onderzoek laat zien dat er een verband lijkt te bestaan tussen CFD-niveau na afloop van de dialyse en overlijdensrisico.

Op de Ben Goerion Universiteit in Israel hebben onderzoekers CFD-niveaus gemeten bij 31 chronische hemodialysepatiënten, zonder andere acute aandoeningen. Dit betrof metingen voor en na de dialyse, over een periode van drieënhalf jaar. Voor dat doel hadden de onderzoekers zelf een snelle, niet belastende, goedkope fluorometrische test ontwikkeld.

Gedurende de onderzoeksperiode kwamen 13 patiënten te overlijden. De gemiddelde leeftijd van deze personen lag weliswaar hoger dan die van de overlevende patiënten, maar de algemene (gezondheids)toestand van beide groepen verschilde niet wezenlijk. Toch hadden de overlevende patiënten na afloop van de dialyse significant lagere CFD-niveaus dan degenen die gedurende de onderzoeksperiode overleden. Na correctie voor leeftijd, gewicht, creatininewaarden en duur van de terminale nierinsufficiëntie lijkt een CFD-niveau van 850 ng/ml of meer te leiden tot een acht maal zo hoge totale sterfte.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-07-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier