Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse National Health Services overweegt onconventionele stappen

Door Yvette van der Schaaf 

De Britse National Health Services (NHS) zoekt naar wegen om het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Daartoe heeft het instituut recent een enquête voorgelegd aan het Britse publiek, waarin het onconventionele ideeën niet uit de weg gaat. Zoals voorrang op de wachtlijst voor geregistreerden in het donorregister en het langer in leven houden van patiënten met een infauste prognose, uitsluitend met het oog op orgaandonatie.  

In 2008 heeft de Britse Organ Donation Task Force als doelstelling geformuleerd dat het aantal postmortale orgaandonaties in het verenigd Koninkrijk in 2013 met de helft moet zijn toegenomen. Gedurende de periode 2012-2013 buigt de NHS zich over zijn strategie om na 2013 het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Met het oog op de concrete invulling heeft de organisatie op zaterdag 28 juli 2012 op zijn website een enquête gepubliceerd, gericht op een breed publiek, waaronder wetenschappers, medici en (verwanten van) patiënten. 

In die enquête staan een aantal ideeën, vergezeld door de vraag naar een prioriteitswaardering. Daarnaast bestaat telkens ruimte om nieuwe invalshoeken aan te dragen. De vragen bestrijken de gehele donatieketen, van middelen om aan de nationale 'donatiecultuur' te werken tot optimale aanwending van de beschikbare donororganen. Daarbij hoort een nadrukkelijke kanttekening: noch de NHS noch de vier Britse 'Departments of Health' zijn uitgesproken voorstanders van de concreet geopperde, soms controversiële, mogelijkheden.

Zo is daar het idee om patiënten die onvermijdelijk zullen overlijden langer in leven te houden, met als enig doel orgaandonatie. Verdere behandeling is dan niet meer gericht op het welzijn van de patiënt. In de praktijk gebeurt dat al in Spanje en de Verenigde Staten. Maar in het Verenigd Koninkrijk bestaan daartegen vooralsnog zowel ethische als wettelijke bezwaren. Een argument dat het inzetten of voortzetten van verdere behandeling ook in het eigen belang van zo'n potentiële donor is, komt van Sally Johnson, directeur orgaandonatie bij de NHSBT:

Als iemand verklaard heeft zijn organen na overlijden te willen doneren, moet al het mogelijke worden gedaan om die wens in vervulling te laten gaan.

Een ander idee is om personen die met Ja geregistreerd staan in het donorregister voorrang te geven bij toewijzing van beschikbare organen. Zoals inmiddels onder meer in Israël gebeurt. Wel is dat in strijd met het uitgangspunt dat toewijzing van organen uitsluitend op medische noodzaak gebaseerd mag zijn. Ook komt wederom de vraag aan de orde of er in het gehele Verenigd Koninkrijk toch niet een ander beslissysteem moet komen. Bijvoorbeeld een Geen Bezwaarsysteem, zoals dat waarschijnlijk in 2015 in Wales van kracht wordt. Of eventueel een Verplicht Keuzesysteem.

Verder speelt een scala van mogelijkheden, waaronder zaken van meer praktische aard, zoals het aantal en de financiering van intensive-carebedden. En de financiële vergoeding die intensive-careafdelingen als regel ontvangen voor geoogste organen. In het Verenigd Koninkrijk is dat bijvoorbeeld slechts een derde van het in Kroatië geldende bedrag. Ook komt het stimuleren van onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van het conserveren van organen (toevoer van bloed, zuurstof en voedingsstoffen) aan de orde.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-07-2012
Bron: The Guardian | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier