Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britse National Health Services overweegt onconventionele stappen

Door Yvette van der Schaaf 

De Britse National Health Services (NHS) zoekt naar wegen om het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Daartoe heeft het instituut recent een enquête voorgelegd aan het Britse publiek, waarin het onconventionele ideeën niet uit de weg gaat. Zoals voorrang op de wachtlijst voor geregistreerden in het donorregister en het langer in leven houden van patiënten met een infauste prognose, uitsluitend met het oog op orgaandonatie.  

In 2008 heeft de Britse Organ Donation Task Force als doelstelling geformuleerd dat het aantal postmortale orgaandonaties in het verenigd Koninkrijk in 2013 met de helft moet zijn toegenomen. Gedurende de periode 2012-2013 buigt de NHS zich over zijn strategie om na 2013 het aantal orgaandonaties verder te verhogen. Met het oog op de concrete invulling heeft de organisatie op zaterdag 28 juli 2012 op zijn website een enquête gepubliceerd, gericht op een breed publiek, waaronder wetenschappers, medici en (verwanten van) patiënten. 

In die enquête staan een aantal ideeën, vergezeld door de vraag naar een prioriteitswaardering. Daarnaast bestaat telkens ruimte om nieuwe invalshoeken aan te dragen. De vragen bestrijken de gehele donatieketen, van middelen om aan de nationale 'donatiecultuur' te werken tot optimale aanwending van de beschikbare donororganen. Daarbij hoort een nadrukkelijke kanttekening: noch de NHS noch de vier Britse 'Departments of Health' zijn uitgesproken voorstanders van de concreet geopperde, soms controversiële, mogelijkheden.

Zo is daar het idee om patiënten die onvermijdelijk zullen overlijden langer in leven te houden, met als enig doel orgaandonatie. Verdere behandeling is dan niet meer gericht op het welzijn van de patiënt. In de praktijk gebeurt dat al in Spanje en de Verenigde Staten. Maar in het Verenigd Koninkrijk bestaan daartegen vooralsnog zowel ethische als wettelijke bezwaren. Een argument dat het inzetten of voortzetten van verdere behandeling ook in het eigen belang van zo'n potentiële donor is, komt van Sally Johnson, directeur orgaandonatie bij de NHSBT:

Als iemand verklaard heeft zijn organen na overlijden te willen doneren, moet al het mogelijke worden gedaan om die wens in vervulling te laten gaan.

Een ander idee is om personen die met Ja geregistreerd staan in het donorregister voorrang te geven bij toewijzing van beschikbare organen. Zoals inmiddels onder meer in Israël gebeurt. Wel is dat in strijd met het uitgangspunt dat toewijzing van organen uitsluitend op medische noodzaak gebaseerd mag zijn. Ook komt wederom de vraag aan de orde of er in het gehele Verenigd Koninkrijk toch niet een ander beslissysteem moet komen. Bijvoorbeeld een Geen Bezwaarsysteem, zoals dat waarschijnlijk in 2015 in Wales van kracht wordt. Of eventueel een Verplicht Keuzesysteem.

Verder speelt een scala van mogelijkheden, waaronder zaken van meer praktische aard, zoals het aantal en de financiering van intensive-carebedden. En de financiële vergoeding die intensive-careafdelingen als regel ontvangen voor geoogste organen. In het Verenigd Koninkrijk is dat bijvoorbeeld slechts een derde van het in Kroatië geldende bedrag. Ook komt het stimuleren van onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van het conserveren van organen (toevoer van bloed, zuurstof en voedingsstoffen) aan de orde.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-07-2012
Bron: The Guardian | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier