Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaker transplantaatfalen bij kinderen met weinig bloedeiwit

Door Yvette van der Schaaf 

Onderzoeker Lavjay Butani

Een kwart van de kinderen met chronisch nierfalen heeft ook last van een relatief laag serumalbumine. Serumalbumine is het meest voorkomende (vochtregulerende) eiwit in bloedplasma dat van belang is voor groei, wondgenezing en circulatie. Getransplanteerde kinderen met een relatief lage serumalbuminewaarde blijken een groter risico te lopen op transplantaatfalen.

Een laag serumalbuminegehalte kan onder meer verband houden met ontstekingen en ondervoeding. Zo'n afwijking valt weliswaar in beginsel te verhelpen. Maar dat kost tijd. In geval van verlaagd albumine moet dus een zorgvuldige afweging plaatsvinden inzake de timing van de transplantatie. Enerzijds neemt bij een laag albuminegehalte ten tijde van de transplantatie de kans op transplantaatfalen toe. Anderzijds betekent uitstel van de transplantatie langer dialyseren. En dat heeft ook een negatieve invloed op de transplantaatoverleving.

Dit blijkt uit recent onderzoek bij de University of California. Daarbij zijn de medische dossiers onderzocht van 6.000 kinderen uit de gehele Verenigde Staten, die zijn getransplanteerd gedurende de periode 2000-2010. Vijf procent van deze kinderen had erg lage serumalbuminegehaltes. Bij twintig procent was dit gehalte lager dan normaal. De conclusie luidt dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen het serumalbuminegehalte en transplantaatfalen. Een gram per deciliter meer serumalbumine betekent twintig procent minder kans op transplantaatfalen gedurende de eerste vier jaar.

Duidelijk is dat er een verband bestaat tussen deze beide verschijnselen. Maar of dit een causaal verband is, staat nog niet vast. Beide verschijnselen kunnen ook een andere gemeenschappelijke oorzaak hebben. Daarom is nader onderzoek noodzakelijk. Totdat hierover meer bekend is, moet in de praktijk steeds een zorgvuldige afweging worden gemaakt of en wanneer transplantatie kan plaatsvinden. Uiteraard altijd in overleg met de patiënt en diens familie, aldus één van de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-07-2012
Bron: UC-Davis Health System | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier