Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Vaker transplantaatfalen bij kinderen met weinig bloedeiwit

Door Yvette van der Schaaf 

Onderzoeker Lavjay Butani

Een kwart van de kinderen met chronisch nierfalen heeft ook last van een relatief laag serumalbumine. Serumalbumine is het meest voorkomende (vochtregulerende) eiwit in bloedplasma dat van belang is voor groei, wondgenezing en circulatie. Getransplanteerde kinderen met een relatief lage serumalbuminewaarde blijken een groter risico te lopen op transplantaatfalen.

Een laag serumalbuminegehalte kan onder meer verband houden met ontstekingen en ondervoeding. Zo'n afwijking valt weliswaar in beginsel te verhelpen. Maar dat kost tijd. In geval van verlaagd albumine moet dus een zorgvuldige afweging plaatsvinden inzake de timing van de transplantatie. Enerzijds neemt bij een laag albuminegehalte ten tijde van de transplantatie de kans op transplantaatfalen toe. Anderzijds betekent uitstel van de transplantatie langer dialyseren. En dat heeft ook een negatieve invloed op de transplantaatoverleving.

Dit blijkt uit recent onderzoek bij de University of California. Daarbij zijn de medische dossiers onderzocht van 6.000 kinderen uit de gehele Verenigde Staten, die zijn getransplanteerd gedurende de periode 2000-2010. Vijf procent van deze kinderen had erg lage serumalbuminegehaltes. Bij twintig procent was dit gehalte lager dan normaal. De conclusie luidt dat er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen het serumalbuminegehalte en transplantaatfalen. Een gram per deciliter meer serumalbumine betekent twintig procent minder kans op transplantaatfalen gedurende de eerste vier jaar.

Duidelijk is dat er een verband bestaat tussen deze beide verschijnselen. Maar of dit een causaal verband is, staat nog niet vast. Beide verschijnselen kunnen ook een andere gemeenschappelijke oorzaak hebben. Daarom is nader onderzoek noodzakelijk. Totdat hierover meer bekend is, moet in de praktijk steeds een zorgvuldige afweging worden gemaakt of en wanneer transplantatie kan plaatsvinden. Uiteraard altijd in overleg met de patiënt en diens familie, aldus één van de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-07-2012
Bron: UC-Davis Health System | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier