Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse arts fraudeert met wachtlijsten orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Bij de Duitse universiteitskliniek in Göttingen zijn laboratoriumwaarden gemanipuleerd en dialyseprotocollen gefingeerd dan wel vervalst. Zo werd bij bepaalde leverpatiënten onder meer een bijkomende nierkwaal voorgewend, teneinde hun medische urgentie te verhogen. Dit heeft geleid tot een onterechte toewijzing van beschikbare levers aan zulke patiënten. Dat bericht de Süddeutsche Zeitung (SZ).

Afgelopen juni was al één geval gesignaleerd. Inmiddels gaat het volgens de SZ om 25 gevallen van onterechte toewijzing van organen. De universiteitskliniek wil een speciale commissie belasten met verder onderzoek. De beschuldigde arts is sinds begin dit jaar niet meer in dienst. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat hij geld heeft ontvangen voor de bevoordeling van bepaalde patiënten. Mogelijke was wel sprake van valse prikkels uit prestatiegerichte contracten.

Er is inmiddels juridische vervolging tegen de man ingesteld wegens omkoping en valsheid in geschrifte. Mogelijkerwijs komt hier nog bij het toebrengen lichamelijk letsel aan patiënten die door zijn toedoen langer op een lever moeten wachten. En eventueel zelfs moord, als zo’n lever niet tijdig beschikbaar komt.

De bondsminister van volksgezondheid, Daniel Bahr, uitte zijn bezorgdheid zeer bondig: Een dergelijk schandaal brengt wezenlijke schade toe aan het vertrouwen van het publiek en daarmee de bereidheid om in de toekomst organen te doneren.

Ook komt dit op een slecht moment. Op 1 november 2012 treedt in Duitsland een wetswijziging in werking die erop is gericht om het aantal transplantaties te verhogen. Dit betreft de zogeheten ‘entscheidungslösung’ waarbij de burger regelmatig de vraag krijgt voorgelegd naar zijn bereidheid tot orgaandonatie.   

sterren Gepubliceerd: maandag 23-07-2012
Bron: SŁddeutsche Zeitung | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier