Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

CDA: iedereen automatisch donor bij uitblijven reactie

Door Yvette van der Schaaf 

Tijdens het CDA partijcongres heeft op 30 juni een ruime meerderheid van de leden gekozen voor invoering van een Actief Donorregistratie Systeem (ADR). Dit betekent dat hiervoor, na de komende verkiezingen, binnen Nederland mogelijk een politieke meerderheid bestaat.

Anders dan in voorgaande jaren, repte het concept-verkiezingsprogramma van het CDA dit keer met geen woord over orgaandonatie. Daarom hebben onlangs 37 CDA-leden en de afdeling Huizen een resolutie Orgaandonatie (ADR) ingediend. Burgerplatform de club 2MH is daarbij faciliterend opgetreden. De resolutie stelt dat in de komende regeringsperiode de Wet op de Orgaandonatie moet worden aangepast, met onder meer als uitgangspunten: Er wordt actief ‘Ja’, ‘Nee’, ‘nabestaanden beslissen’ of ‘een aangewezen persoon beslist’ gevraagd. Bij de tweede keer geen reactie wordt het een ‘Ja’, hetgeen tevens in de brief staat vermeld. In dit laatste geval wordt gewaarborgd dat nabestaanden pro-actief bezwaar kunnen maken.

Het Dagelijks Bestuur van het CDA had bij deze resolutie een negatief pre-advies gevoegd. Tijdens de bijeenkomst heeft onder meer Coert van Ee, burgemeester van de gemeente Zederik, de uitgangspunten met verve verdedigd. Met als resultaat dat 56% van de aanwezigen voor deze resolutie heeft gestemd.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 30-06-2012 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier