Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

CDA: iedereen automatisch donor bij uitblijven reactie

Door Yvette van der Schaaf 

Tijdens het CDA partijcongres heeft op 30 juni een ruime meerderheid van de leden gekozen voor invoering van een Actief Donorregistratie Systeem (ADR). Dit betekent dat hiervoor, na de komende verkiezingen, binnen Nederland mogelijk een politieke meerderheid bestaat.

Anders dan in voorgaande jaren, repte het concept-verkiezingsprogramma van het CDA dit keer met geen woord over orgaandonatie. Daarom hebben onlangs 37 CDA-leden en de afdeling Huizen een resolutie Orgaandonatie (ADR) ingediend. Burgerplatform de club 2MH is daarbij faciliterend opgetreden. De resolutie stelt dat in de komende regeringsperiode de Wet op de Orgaandonatie moet worden aangepast, met onder meer als uitgangspunten: Er wordt actief ‘Ja’, ‘Nee’, ‘nabestaanden beslissen’ of ‘een aangewezen persoon beslist’ gevraagd. Bij de tweede keer geen reactie wordt het een ‘Ja’, hetgeen tevens in de brief staat vermeld. In dit laatste geval wordt gewaarborgd dat nabestaanden pro-actief bezwaar kunnen maken.

Het Dagelijks Bestuur van het CDA had bij deze resolutie een negatief pre-advies gevoegd. Tijdens de bijeenkomst heeft onder meer Coert van Ee, burgemeester van de gemeente Zederik, de uitgangspunten met verve verdedigd. Met als resultaat dat 56% van de aanwezigen voor deze resolutie heeft gestemd.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 30-06-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier