Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meerderheid Nederlanders wil ander beslissysteem orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de nieuwe regering een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) moet invoeren. Dit geldt voor aanhangers van de meeste politieke partijen. Met name D66 stemmers zijn warme voorstanders van een ADR. Maar ook bijna 60 procent van CDA, VVD en PvdA stemmers is voor. Minder dan de helft van de mensen met een voorkeur voor PVV of SP is voor invoering van een ADR.

Maurice de Hond heeft in opdracht van de 2MHclub afgelopen vrijdag (22 juni) een enquête uitgevoerd onder 2.200 Nederlanders over wat zij vinden van orgaandonatie en de wet daaromheen. Gemiddeld 55 procent van de ondervraagden onderschrijft de stelling dat het hoog tijd is voor een minder vrijblijvend systeem om je aan te melden als orgaandonor. 37 procent is het daar niet mee eens. Het overgrote merendeel van de voorstanders kiest voor het zogeheten ADR. Het ADR is een systeem waarbij niet-geregistreerde ingezetenen van 18 jaar en ouder herhaaldelijk per brief worden benaderd om hun keuze in het donorregister kenbaar te maken. Reageert iemand uiteindelijk niet, dan vindt registratie als donor plaats. Betrokkenen worden daar expliciet van op de hoogte gesteld. De keuze kan te allen tijde worden herzien.

Wat opvalt is dat een ruime meerderheid van de mensen met een politieke voorkeur voor CDA of VVD ook voorstander van invoering van het ADR blijkt, terwijl het CDA en de VVD daar tot nu toe niets voor voelen. Bij de SP is het tegendeel het geval. De partij toont zich een warm voorstander van het ADR, terwijl slechts een minderheid van de SP-stemmers dat blijkt  te onderschrijven.    

Zie ook het spreadsheet met enquête-uitkomsten, Blad 1, Blad 2

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-06-2012
Bron: 2MH | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier