Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meerderheid Nederlanders wil ander beslissysteem orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de nieuwe regering een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) moet invoeren. Dit geldt voor aanhangers van de meeste politieke partijen. Met name D66 stemmers zijn warme voorstanders van een ADR. Maar ook bijna 60 procent van CDA, VVD en PvdA stemmers is voor. Minder dan de helft van de mensen met een voorkeur voor PVV of SP is voor invoering van een ADR.

Maurice de Hond heeft in opdracht van de 2MHclub afgelopen vrijdag (22 juni) een enquête uitgevoerd onder 2.200 Nederlanders over wat zij vinden van orgaandonatie en de wet daaromheen. Gemiddeld 55 procent van de ondervraagden onderschrijft de stelling dat het hoog tijd is voor een minder vrijblijvend systeem om je aan te melden als orgaandonor. 37 procent is het daar niet mee eens. Het overgrote merendeel van de voorstanders kiest voor het zogeheten ADR. Het ADR is een systeem waarbij niet-geregistreerde ingezetenen van 18 jaar en ouder herhaaldelijk per brief worden benaderd om hun keuze in het donorregister kenbaar te maken. Reageert iemand uiteindelijk niet, dan vindt registratie als donor plaats. Betrokkenen worden daar expliciet van op de hoogte gesteld. De keuze kan te allen tijde worden herzien.

Wat opvalt is dat een ruime meerderheid van de mensen met een politieke voorkeur voor CDA of VVD ook voorstander van invoering van het ADR blijkt, terwijl het CDA en de VVD daar tot nu toe niets voor voelen. Bij de SP is het tegendeel het geval. De partij toont zich een warm voorstander van het ADR, terwijl slechts een minderheid van de SP-stemmers dat blijkt  te onderschrijven.    

Zie ook het spreadsheet met enquête-uitkomsten, Blad 1, Blad 2

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-06-2012
Bron: 2MH | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier