Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meerderheid Nederlanders wil ander beslissysteem orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

Een meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de nieuwe regering een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) moet invoeren. Dit geldt voor aanhangers van de meeste politieke partijen. Met name D66 stemmers zijn warme voorstanders van een ADR. Maar ook bijna 60 procent van CDA, VVD en PvdA stemmers is voor. Minder dan de helft van de mensen met een voorkeur voor PVV of SP is voor invoering van een ADR.

Maurice de Hond heeft in opdracht van de 2MHclub afgelopen vrijdag (22 juni) een enquête uitgevoerd onder 2.200 Nederlanders over wat zij vinden van orgaandonatie en de wet daaromheen. Gemiddeld 55 procent van de ondervraagden onderschrijft de stelling dat het hoog tijd is voor een minder vrijblijvend systeem om je aan te melden als orgaandonor. 37 procent is het daar niet mee eens. Het overgrote merendeel van de voorstanders kiest voor het zogeheten ADR. Het ADR is een systeem waarbij niet-geregistreerde ingezetenen van 18 jaar en ouder herhaaldelijk per brief worden benaderd om hun keuze in het donorregister kenbaar te maken. Reageert iemand uiteindelijk niet, dan vindt registratie als donor plaats. Betrokkenen worden daar expliciet van op de hoogte gesteld. De keuze kan te allen tijde worden herzien.

Wat opvalt is dat een ruime meerderheid van de mensen met een politieke voorkeur voor CDA of VVD ook voorstander van invoering van het ADR blijkt, terwijl het CDA en de VVD daar tot nu toe niets voor voelen. Bij de SP is het tegendeel het geval. De partij toont zich een warm voorstander van het ADR, terwijl slechts een minderheid van de SP-stemmers dat blijkt  te onderschrijven.    

Zie ook het spreadsheet met enquête-uitkomsten, Blad 1, Blad 2

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-06-2012
Bron: 2MH | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier