Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Maagverkleining vermindert nierproblemen bij diabetes

Door Merel Dercksen 

Een maagverkleining helpt patiënten met ernstig overgewicht en diabetes niet alleen om af te vallen. Hun nieren gaan er ook beter van functioneren, blijkt uit een klein Amerikaans onderzoek. 

Patiënten met diabetes type 2 en ernstig overgewicht hebben minder problemen met hun glucosehuishouding wanneer zij afvallen. Dat geldt ook als ze dat doen met behulp van een maagverkleining. Wanneer de glucosehuishouding beter op orde is, neemt het risico op nierproblemen bij deze patiënten af. Daarom bedachten artsen van de Cleveland Clinic met als hoofdauteur dr. Helen Heneghan dat een maagverkleining wel eens zou kunnen voorkomen dat diabetische nefropathie verergert. Ze deden een onderzoek hiernaar onder een klein aantal patiënten met zeer ernstig overgewicht (gemiddelde Body Mass Index 49) en presenteren hun bevindingen tijdens het jaarlijkse congres van de American Society for Metabolic & Bariatric Surgery in San Diego.

Van de 52 patiënten die zij onderzochten had bijna 40% nierschade als gevolg van de diabetes. Alle patiënten ondergingen een operatie met als doel gewicht te verliezen. Bij de meesten was dat een 'gastric bypass', waarbij de maag wordt verkleind en het restant een stukje verder dan normaal aan de dunne darm wordt vastgemaakt.

De chirurgische ingreep en het bijkomende gewichtsverlies bleken de achteruitgang van de nieren van de patiënten niet zoals verwacht alleen enigszins af te remmen. Onverwacht bleek dat meer dan de helft van de patiënten met diabetische nefropathie daar vijf jaar na de operatie geen last meer van had. De nierschade die al ontstaan was, verdween dus bij een groot deel van de patiënten weer toen zij gewicht verloren.

Sommige patiënten gingen na de operatie toch nog verder achteruit: zij kregen nierproblemen terwijl ze die eerder niet hadden. Maar hun aantal lag veel lager dan gebruikelijk is onder patiënten met diabetes type 2 en obesitas die niet geopereerd worden.

De exacte gegevens van het onderzoek zijn nog niet beschikbaar, maar het ligt voor de hand dat vooral de patiënten die daadwerkelijk flink afvallen door de operatie ook op het gebied van de nieren profiteren.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-06-2012
Bron: HealthDay | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier