Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Maagverkleining vermindert nierproblemen bij diabetes

Door Merel Dercksen 

Een maagverkleining helpt patiënten met ernstig overgewicht en diabetes niet alleen om af te vallen. Hun nieren gaan er ook beter van functioneren, blijkt uit een klein Amerikaans onderzoek. 

Patiënten met diabetes type 2 en ernstig overgewicht hebben minder problemen met hun glucosehuishouding wanneer zij afvallen. Dat geldt ook als ze dat doen met behulp van een maagverkleining. Wanneer de glucosehuishouding beter op orde is, neemt het risico op nierproblemen bij deze patiënten af. Daarom bedachten artsen van de Cleveland Clinic met als hoofdauteur dr. Helen Heneghan dat een maagverkleining wel eens zou kunnen voorkomen dat diabetische nefropathie verergert. Ze deden een onderzoek hiernaar onder een klein aantal patiënten met zeer ernstig overgewicht (gemiddelde Body Mass Index 49) en presenteren hun bevindingen tijdens het jaarlijkse congres van de American Society for Metabolic & Bariatric Surgery in San Diego.

Van de 52 patiënten die zij onderzochten had bijna 40% nierschade als gevolg van de diabetes. Alle patiënten ondergingen een operatie met als doel gewicht te verliezen. Bij de meesten was dat een 'gastric bypass', waarbij de maag wordt verkleind en het restant een stukje verder dan normaal aan de dunne darm wordt vastgemaakt.

De chirurgische ingreep en het bijkomende gewichtsverlies bleken de achteruitgang van de nieren van de patiënten niet zoals verwacht alleen enigszins af te remmen. Onverwacht bleek dat meer dan de helft van de patiënten met diabetische nefropathie daar vijf jaar na de operatie geen last meer van had. De nierschade die al ontstaan was, verdween dus bij een groot deel van de patiënten weer toen zij gewicht verloren.

Sommige patiënten gingen na de operatie toch nog verder achteruit: zij kregen nierproblemen terwijl ze die eerder niet hadden. Maar hun aantal lag veel lager dan gebruikelijk is onder patiënten met diabetes type 2 en obesitas die niet geopereerd worden.

De exacte gegevens van het onderzoek zijn nog niet beschikbaar, maar het ligt voor de hand dat vooral de patiënten die daadwerkelijk flink afvallen door de operatie ook op het gebied van de nieren profiteren.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-06-2012
Bron: HealthDay | Nog geen reacties
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier