Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NRC.Next: 'Bewering CDA over donorregistratiesysteem grotendeels onwaar'

Door Yvette van der Schaaf 

Op zijn partijwebsite stelt het CDA dat een ander donorregistratiesysteem niet meer orgaandonoren oplevert. In NRC.Next van 11 juni 2012 beoordeelt 'next.checkt' deze bewering als grotendeels onwaar. Landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem. En de meerderheid van de internationale vergelijkende onderzoeken ziet wel degelijk een verband tussen registratiesysteem en donoraantallen.

Naar aanleiding van een lezersvraag heeft next.checkt de bewering op de partijwebsite van het CDA nader onderzocht. Het CDA zegt de uitspraak dat een ander donorregistratiesysteem niet meer donoren oplevert, te ontlenen aan minister Schippers van VWS. Zij heeft daarbij Nederlandse studies geraadpleegd, alsmede een Canadees onderzoek. Daarnaast zijn er veel andere (inter)nationale onderzoeken geweest naar het effect van het registratiesysteem op het aantal donoren.

Uit al die studies blijkt juist: landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem zoals Nederland. De internationale donorcijfers, zoals jaarlijks gepubliceerd door de Raad van Europa, bevestigen deze conclusie.

Maar het is moeilijk vast te stellen in hoeverre dit is te danken aan het registratiesysteem. Andere factoren zoals mortaliteitscijfers per land, de staat van de gezondheidszorg, religie en voorlichting spelen eveneens een rol. Op dit punt spreken de verschillende onderzoeken elkaar tegen.

Next.checkt concludeert dat het te ver gaat om te stellen dat een geen-bezwaarsysteem automatisch leidt tot meer donoren. Maar de meerderheid van de internationale onderzoeken ziet wel degelijk een verband. Vandaar dat next.checkt de bewering van het CDA als grotendeels onwaar beoordeelt.

De 2MHclub levert als nuancering op het artikel in NRC.Next het commentaar dat in het stuk wel voorbij wordt gegaan aan het feit dat het ADR een tussenvorm is tussen twee bestaande beslissystemen (toestemming en geen bezwaar), dat als zodanig nog nergens toepassing vindt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-06-2012
Bron: NRC.Next | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier