Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NRC.Next: 'Bewering CDA over donorregistratiesysteem grotendeels onwaar'

Door Yvette van der Schaaf 

Op zijn partijwebsite stelt het CDA dat een ander donorregistratiesysteem niet meer orgaandonoren oplevert. In NRC.Next van 11 juni 2012 beoordeelt 'next.checkt' deze bewering als grotendeels onwaar. Landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem. En de meerderheid van de internationale vergelijkende onderzoeken ziet wel degelijk een verband tussen registratiesysteem en donoraantallen.

Naar aanleiding van een lezersvraag heeft next.checkt de bewering op de partijwebsite van het CDA nader onderzocht. Het CDA zegt de uitspraak dat een ander donorregistratiesysteem niet meer donoren oplevert, te ontlenen aan minister Schippers van VWS. Zij heeft daarbij Nederlandse studies geraadpleegd, alsmede een Canadees onderzoek. Daarnaast zijn er veel andere (inter)nationale onderzoeken geweest naar het effect van het registratiesysteem op het aantal donoren.

Uit al die studies blijkt juist: landen met een geen-bezwaarsysteem beschikken doorgaans over meer donoren dan landen met een toestemmingssysteem zoals Nederland. De internationale donorcijfers, zoals jaarlijks gepubliceerd door de Raad van Europa, bevestigen deze conclusie.

Maar het is moeilijk vast te stellen in hoeverre dit is te danken aan het registratiesysteem. Andere factoren zoals mortaliteitscijfers per land, de staat van de gezondheidszorg, religie en voorlichting spelen eveneens een rol. Op dit punt spreken de verschillende onderzoeken elkaar tegen.

Next.checkt concludeert dat het te ver gaat om te stellen dat een geen-bezwaarsysteem automatisch leidt tot meer donoren. Maar de meerderheid van de internationale onderzoeken ziet wel degelijk een verband. Vandaar dat next.checkt de bewering van het CDA als grotendeels onwaar beoordeelt.

De 2MHclub levert als nuancering op het artikel in NRC.Next het commentaar dat in het stuk wel voorbij wordt gegaan aan het feit dat het ADR een tussenvorm is tussen twee bestaande beslissystemen (toestemming en geen bezwaar), dat als zodanig nog nergens toepassing vindt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-06-2012
Bron: NRC.Next | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier