Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

GeÔnjecteerde niercellen helpen tegen nierfalen

Door Yvette van der Schaaf 

Het injecteren van genetisch aangepaste niercellen is een veelbelovend alternatief voor dialyse en transplantatie. Het is mogelijk gebleken om bij ratten volwassen nierbuiscellen zodanig te herprogrammeren dat die het eiwit serum amyloid A (SAA) gingen produceren. Deze nierbuiscellen kunnen dan in vitro nieuwe nierbuisjes vormen. Maar ook in het lichaam zorgen zulke cellen voor herstel van beschadigde nierbuisjes. Anders dan het inbrengen van stamcellen, lijkt deze behandeling een blijvend effect te hebben.

Dat rapporteren onderzoekers aan de Indiana University School of Medicine. Voorheen is meerdere malen getracht om herstel van beschadigde niercellen te bevorderen door het inbrengen van diverse soorten stamcellen. Initieel was er wel degelijk sprake van een positief effect, maar dat bleek slechts van korte duur, omdat stamcellen zich niet blijvend aan beschadigde nierbuisjes (tubuli) hechten. Deze onderzoekers hebben soortgelijke experimenten gedaan, maar dan met hergeprogrammeerde volgroeide niercellen.

Het SAA eiwit is een onmisbaar element bij de vorming en het herstel van nierbuiscellen. De onderzoekers hebben bestaande nierbuiscellen van ratten zodanig geherprogrammeerd, dat die SAA gingen produceren. Deze aangepaste cellen injecteerden zij in de vaten van ratten met ernstige nierschade (acuut dan wel chronisch). Doordat de aangepaste niercellen waren gemerkt, was hun verdere gang binnen het lichaam goed te volgen. Al vrij snel bleek een substantieel deel van de geïnjecteerde cellen zich naar de nieren te bewegen. De nieuwe, aangepaste cellen gingen in feite integraal onderdeel uitmaken van de gastnier. En zorgden daarmee voor significante verbetering van de nierfunctie.

Dit bleek zowel te werken bij injecties met aangepaste cellen afkomstig van andere ratten als voor het inbrengen van eigen, hergeprogrammeerde cellen. Volgens de onderzoekers kan dit zich ontwikkelen tot een effectieve behandeling voor nierfalen; zowel bij acute 'nieraanvallen' als bij chronische nierziekten. Zulke injecties zouden een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor dialyse en transplantatie. Maar de onderzoekers waarschuwen dat er nog veel te doen is, voordat hun bevindingen op mensen kunnen worden getest.

Lees een eerder artikel over dit onderzoeksproject

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-06-2012
Bron: American Journal of Physiology / Renal physiology | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier