Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

GeÔnjecteerde niercellen helpen tegen nierfalen

Door Yvette van der Schaaf 

Het injecteren van genetisch aangepaste niercellen is een veelbelovend alternatief voor dialyse en transplantatie. Het is mogelijk gebleken om bij ratten volwassen nierbuiscellen zodanig te herprogrammeren dat die het eiwit serum amyloid A (SAA) gingen produceren. Deze nierbuiscellen kunnen dan in vitro nieuwe nierbuisjes vormen. Maar ook in het lichaam zorgen zulke cellen voor herstel van beschadigde nierbuisjes. Anders dan het inbrengen van stamcellen, lijkt deze behandeling een blijvend effect te hebben.

Dat rapporteren onderzoekers aan de Indiana University School of Medicine. Voorheen is meerdere malen getracht om herstel van beschadigde niercellen te bevorderen door het inbrengen van diverse soorten stamcellen. Initieel was er wel degelijk sprake van een positief effect, maar dat bleek slechts van korte duur, omdat stamcellen zich niet blijvend aan beschadigde nierbuisjes (tubuli) hechten. Deze onderzoekers hebben soortgelijke experimenten gedaan, maar dan met hergeprogrammeerde volgroeide niercellen.

Het SAA eiwit is een onmisbaar element bij de vorming en het herstel van nierbuiscellen. De onderzoekers hebben bestaande nierbuiscellen van ratten zodanig geherprogrammeerd, dat die SAA gingen produceren. Deze aangepaste cellen injecteerden zij in de vaten van ratten met ernstige nierschade (acuut dan wel chronisch). Doordat de aangepaste niercellen waren gemerkt, was hun verdere gang binnen het lichaam goed te volgen. Al vrij snel bleek een substantieel deel van de geïnjecteerde cellen zich naar de nieren te bewegen. De nieuwe, aangepaste cellen gingen in feite integraal onderdeel uitmaken van de gastnier. En zorgden daarmee voor significante verbetering van de nierfunctie.

Dit bleek zowel te werken bij injecties met aangepaste cellen afkomstig van andere ratten als voor het inbrengen van eigen, hergeprogrammeerde cellen. Volgens de onderzoekers kan dit zich ontwikkelen tot een effectieve behandeling voor nierfalen; zowel bij acute 'nieraanvallen' als bij chronische nierziekten. Zulke injecties zouden een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor dialyse en transplantatie. Maar de onderzoekers waarschuwen dat er nog veel te doen is, voordat hun bevindingen op mensen kunnen worden getest.

Lees een eerder artikel over dit onderzoeksproject

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-06-2012
Bron: American Journal of Physiology / Renal physiology | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier