Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische levende donoren worden financieel gestraft

Door Yvette van der Schaaf 

Belgische levende orgaandonoren ontvangen geen financiële beloning voor hun altruïstische daad, maar worden daar eerder voor gestraft. Zo ontbreekt een vergoeding voor alle medische kosten en bestaat er onvoldoende compensatie voor inkomensverlies. Bovendien kunnen levende donoren doorgaans geen levensverzekering afsluiten teneinde met geleend geld een woning te kopen.  

Dat stellen vertegenwoordigers van de twee Belgische artsenorganisaties. De huidige nieuwe Belgische wet op de orgaandonaties kent een aantal lacunes op het punt van bescherming van levende donoren. En gezien de constant toenemende vraag naar organen bestaat dringend behoefte aan positieve maatregelen op dit punt.

Zo vinden de organisaties dat alle medische kosten van de donor vergoed moeten worden, zowel die voor de eigenlijke ingreep als voor de opvolging op langere termijn. Verder moet er een eenduidig uitgewerkte vergoedingsregeling komen voor inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Ook de gevolgen op het punt van het afsluiten van levensverzekeringscontracten moeten worden aangepakt.

sterren Gepubliceerd: maandag 04-06-2012
Bron: belga.be | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Beukelaer, Berchem
  05-06-2012 08:56

  Ik kreeg een nier van mijn man.Al de kosten die hij had voor onderzoeken werden allemaal terug betaald.
  We hadden enkel loonsverlies.Gebeurde ook in Leuven .

 • Michel M
  04-06-2012 19:24

  In Belgie is deze regel niet overal hetzelfde. Er zijn wel degelijk transplantatiecentra waar de medische kosten worden gedragen door het centrum. Onder andre het UZ te Leuven is er zeker bij, Antwerpen niet, waarschijnlijk zijn er ook nog andere centra.
  Het loonverlies is niet vergoed.
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier