Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De transplant-ERENdag 2012: een hommage aan donoren

Door Yvette van der Schaaf 

Actrice Petra Laseur sprak nuchter
over haar nierdonatie aan een
onbekende

Aansprekende en roerende verhalen van vijf getransplanteerden, drie levende donoren en een nabestaande bepaalden de sfeer op de transplant-ERENdag gisteren, zaterdag 2 juni, in de Grote Kerk te Naarden. Verscheidene musici zorgden voor een effectieve muzikale omlijsting. Na afloop van elke bijdrage stak de spreker een kaars aan in de Kring van Licht. Toen deze Kring compleet was, volgde een minuut stilte.

Dankbaarheid en troost jegens nabestaanden van onbekende overleden donoren was het overkoepelde thema van deze dag. Naast natuurlijk dankbaarheid jegens bekende en onbekende levende donoren. Zo gaf de voorzitter van de organiserende commissie, Bart Pijpers, aan tijdens de opening. De verdere invulling valt het best te illustreren met een aantal voorbeelden.

Kim Moelands, als longgetransplanteerde, dankte haar onbekende donor per brief dat die haar lucht had gegeven om van te leven. Godfried Beumers, levergetransplanteerd, vertelde een sprookje waarin een onbekende een lever doneert aan een verhalenverteller, met de dood als tussenpersoon. Onder het motto: geef mijn lever aan een verteller, want ik denk dat daar nog steeds een verhaal in zit. Mijke Smit, hartgetransplanteerd, stond stil bij de moeilijke combinatie tussen nieuwe hoop voor de patiënt, terwijl er voor de donor juist geen hoop meer is. De medailles behaald tijdens de World Transplant Games betekenen voor haar vooral dat zij inmiddels weer meetelt.

Tim de Graeve, levergetransplanteerd, lichtte toe dat niet sport, maar juist muziek zijn manier was om te tonen dat er nog leven was na transplantatie. En illustreerde dat met een pakkend bluesnummer. Gea Schuurman, als nabestaande, legde uit hoe de procedure rond de donatie door haar jonge dochtertje was verlopen, met veel lof voor de geboden zorg en steun door de medische staf in het ziekenhuis. Zij is nog steeds blij dat organen van haar dochter twee andere kinderen een nieuwe kans hebben gegeven.  

Als levende donor gaf Pien van der Hoff aan dat Samaritaans doneren als Leven met een hoofdletter moet worden gezien. En Petra Laseur vertelde vrij laconiek over haar Samaritaanse nierdonatie in de herfst van 2011. Een nuchtere nier, zoals zij dat noemde.  

Ook bestond voor aanwezigen de mogelijkheid om een briefje af te geven met persoonlijke gedachten. Enkele briefjes zijn tijdens de bijeenkomst anoniem voorgelezen. Anonieme publicatie van de overige teksten zal plaatsvinden op de website van het Nationaal Donor Monument.

sterren Gepubliceerd: zondag 03-06-2012 | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier