Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse wachtlijst orgaantransplantatie groeit

Door Yvette van der Schaaf 

Gedurende de afgelopen tien jaar is het aantal geregistreerde orgaanbehoeftigen gestaag gegroeid. Zo blijkt uit, tot nu toe ongepubliceerde, cijfers van Eurotransplant. Tien jaar geleden telde de Nederlandse orgaanwachtlijst 2.600 patiënten. Inmiddels staan er 3.200 patiënten op die wachtlijst geregistreerd. Die groei bestaat voor de helft uit nierpatiënten.

De door de NTS gepubliceerde officiële wachtlijst toont daarentegen een stabiel beeld: het daar vermelde aantal orgaanbehoeftigen fluctueert tussen de 1,300 en 1.450. Een afname bij de nierpatiënten wordt gecompenseerd door een groei van met name longpatiënten. Maar dit betreft slechts wachtlijstpatiënten die direct transplantabel zijn. Tijdelijk niet transplantabele wachtenden, bijvoorbeeld door een griepje of een verre vakantiereis, blijven buiten beschouwing. Zulke wachtlijstpatiënten blijven - ook gedurende een niet-actieve periode - wachttijd opbouwen. Maar mocht er tijdens hun niet-actieve status een passend orgaan beschikbaar komen, dan zijn zij niet in staat daarvan te profiteren.

Deze patiënten voldoen nog wel steeds aan de algemeen geldende medische wachtlijstcriteria. Is dat niet meer het geval, dan vindt verwijdering van de wachtlijst plaats en wordt geen wachttijd meer opgebouwd. De groei van het aantal tijdelijk niet transplantabelen doet zich voor het overgrote deel voor bij nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-05-2012
Bron: Eurotransplant | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier