Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse wachtlijst orgaantransplantatie groeit

Door Yvette van der Schaaf 

Gedurende de afgelopen tien jaar is het aantal geregistreerde orgaanbehoeftigen gestaag gegroeid. Zo blijkt uit, tot nu toe ongepubliceerde, cijfers van Eurotransplant. Tien jaar geleden telde de Nederlandse orgaanwachtlijst 2.600 patiënten. Inmiddels staan er 3.200 patiënten op die wachtlijst geregistreerd. Die groei bestaat voor de helft uit nierpatiënten.

De door de NTS gepubliceerde officiële wachtlijst toont daarentegen een stabiel beeld: het daar vermelde aantal orgaanbehoeftigen fluctueert tussen de 1,300 en 1.450. Een afname bij de nierpatiënten wordt gecompenseerd door een groei van met name longpatiënten. Maar dit betreft slechts wachtlijstpatiënten die direct transplantabel zijn. Tijdelijk niet transplantabele wachtenden, bijvoorbeeld door een griepje of een verre vakantiereis, blijven buiten beschouwing. Zulke wachtlijstpatiënten blijven - ook gedurende een niet-actieve periode - wachttijd opbouwen. Maar mocht er tijdens hun niet-actieve status een passend orgaan beschikbaar komen, dan zijn zij niet in staat daarvan te profiteren.

Deze patiënten voldoen nog wel steeds aan de algemeen geldende medische wachtlijstcriteria. Is dat niet meer het geval, dan vindt verwijdering van de wachtlijst plaats en wordt geen wachttijd meer opgebouwd. De groei van het aantal tijdelijk niet transplantabelen doet zich voor het overgrote deel voor bij nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-05-2012
Bron: Eurotransplant | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier