Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse wachtlijst orgaantransplantatie groeit

Door Yvette van der Schaaf 

Gedurende de afgelopen tien jaar is het aantal geregistreerde orgaanbehoeftigen gestaag gegroeid. Zo blijkt uit, tot nu toe ongepubliceerde, cijfers van Eurotransplant. Tien jaar geleden telde de Nederlandse orgaanwachtlijst 2.600 patiënten. Inmiddels staan er 3.200 patiënten op die wachtlijst geregistreerd. Die groei bestaat voor de helft uit nierpatiënten.

De door de NTS gepubliceerde officiële wachtlijst toont daarentegen een stabiel beeld: het daar vermelde aantal orgaanbehoeftigen fluctueert tussen de 1,300 en 1.450. Een afname bij de nierpatiënten wordt gecompenseerd door een groei van met name longpatiënten. Maar dit betreft slechts wachtlijstpatiënten die direct transplantabel zijn. Tijdelijk niet transplantabele wachtenden, bijvoorbeeld door een griepje of een verre vakantiereis, blijven buiten beschouwing. Zulke wachtlijstpatiënten blijven - ook gedurende een niet-actieve periode - wachttijd opbouwen. Maar mocht er tijdens hun niet-actieve status een passend orgaan beschikbaar komen, dan zijn zij niet in staat daarvan te profiteren.

Deze patiënten voldoen nog wel steeds aan de algemeen geldende medische wachtlijstcriteria. Is dat niet meer het geval, dan vindt verwijdering van de wachtlijst plaats en wordt geen wachttijd meer opgebouwd. De groei van het aantal tijdelijk niet transplantabelen doet zich voor het overgrote deel voor bij nierpatiënten.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-05-2012
Bron: Eurotransplant | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier