Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Oranje olé!

Weblog van Sander van der Stam, dialyseverpleegkundige 

Het EK staat weer bijna voor de deur. De oranje attributen worden weer uit de kast gehaald en ons gezamenlijke leeuwenhart gaat weer kloppen. Bij ons op de dialyse begint het ook al aardig te leven. De groepen worden binnenkort versierd (voor zover de brandveiligheid dat toelaat) en tijdens de dialyse kijken we gezamenlijk naar de wedstrijden. We hebben zelfs onze eigen voetbalgoeroe in de keuken staan! De etenskar wordt weer uitgerust met een herkenbaar (soms irritant) leeuwtje, dat uit volle borst 'olé, olé, olé' brult. Om het geheel nog wat spannender te maken organiseren we ook bij elk WK/EK een voetbalpoule. De inleg: het respectabele bedrag van € 2, -

Iedereen op de dialyse mag meedoen ongeacht kennisniveau van het voetbal. Gelukkig maar, want anders was er weinig hoop voor mij. Ik vind zelf dat ik een hoop mannelijke karaktertrekken bezit. Ik houd van bier, kan geen twee dingen tegelijk doen en heb een broertje dood aan winkelen. Helaas is voetbal niet een van die stereotype mannendingen waar ik warm voor loop. Toch wil ik voor Oranje wat beter mijn best doen om het te volgen, al is het maar voor de gezelligheid. Vaak probeer ik heel ervaren mee te praten over de laatst gespeelde wedstrijd. Of het een goede wedstrijd is geweest kan ik vaak nog wel beoordelen. Als we het echter gaan hebben of Van Persie een betere spits is dan Huntelaar, dan haak ik toch echt af. Ik plaats dan een paar strategisch geformuleerde antwoorden om mijn gesprekspartner te verleiden tot het noemen van het antwoord.

Vorige week hebben we de voetbalpoules weer uitgedeeld aan iedereen. Zo ook aan mevrouw Jantjes, een deftige dame van 80 jaar. ‘Maar ik weet niets van voetbal af broeder,’ kreeg ik als probleem voorgelegd. ‘Och, mevrouw Jantjes, dat maakt niets uit hoor. Ik zal u een geheim verklappen: ik weet ook niets van voetbal af en kom vaak een heel eind! Als u begint met Nederland als kampioen in te vullen kunt u zo terug werken naar het begin van het EK.’ Grinnikend nam mevrouw Jantjes het formulier aan. Nou, dan ging ze toch maar eens een poging wagen!

Ondertussen kwam onze keukenassistent met de etenskar (en het olé brullende leeuwtje) de afdeling opgereden. Terwijl het kopje koffie ingeschonken werd, kregen alle patiënten gratis advies over de te verwachten voetbalprestaties van Oranje. Of ze er wat mee konden was nog even de vraag, maar dat maakte eigenlijk niet zoveel uit.

Het mooie van het EK/WK is dat het wat leven in de brouwerij brengt. Je hoeft voetbal nog niet eens persé leuk te vinden. Zodra Oranje in de zin voorkomt heeft iedereen er wel wat mee. Het staat niet alleen voor sport, maar ook voor gezelligheid en saamhorigheid, in welke omstandigheid dan ook. De komende weken gaan we er een feestje van maken. Naast dialyseren zijn we daar ook heel erg goed in namelijk!

Olé!

sterren Gepubliceerd: donderdag 24-05-2012 | Nog geen reacties




Kans op huidkanker na transplantatie

Algemeen bekend is dat transplantatiepatiënten, als bijwerking van hun anti-afstotingsmedicijnen, een aanzienlijk verhoogde kans op huidkanker hebben. Desalnietemin is het schrikken van recente onderzoeksresultaten uit Canada. Die laten zien dat van de onderzoeksdeelnemers tussen 51 en 65 jaar maar liefst meer dan 25% huidkanker kreeg. Bij 65-plussers lag dit percentage zelfs boven de 40%. Hoe meer anti-afstotingsmedicijnen worden gebruikt, hoe groter de kans op huidkanker.

Daardoor lopen mensen die een donorhart of -long kregen, meer risico dan mensen met een nieuwe nier, aldus de onderzoekers.Raadzaam is om na transplantatie met de behandelend arts te bespreken of het zinvol is een keer per jaar een dermatoloog te consulteren, opdat deze kan checken of zich onrustige huidcellen of tumoren ontwikkelen.

Meer over het onderzoek van Canadese wetenschappers leest u in de nieuwste uitgave van Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Of vraag een gratis proefnummer aan: https://www.nvn.nl/publicaties/ledenblad-wisselwerking/

Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin »

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma is inmiddels bekend, u kunt het hier downloaden. U kunt een uitgebreidere toelichting op de programma-onderdelen downloaden.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier